Načítání obsahu, prosím počkejte

Akutní nadmutí není strašák jen pro krávy. Může zabít i králíka

4. 12. 2021 – 9:36
0
Akutní nadmutí není strašák jen pro krávy. Může zabít i králíka Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Jako akutní nadmutí se označuje závažný, rychle se rozvíjející stav zvířete, při kterém se mu začne žaludek rychle plnit plynem. To vede doslova ke kaskádě problémů a selhávání orgánů, na které nadmutý žaludek začne tlačit. Stav tak může rychle skončit smrtí. Proto je dobré umět akutní nadmutí poznat tak, aby se včas dala vyhledat pomoc. 

Někdy se uvádí, že akutním nadmutím trpí především přežvýkavci, u kterých jde o poměrně častý problém. U králíků je výskyt naštěstí výrazně menší, přesto se s ním můžeme setkat. Oproti přežvýkavým zvířatům je navíc vznik u králíka úplně odlišný a svým způsobem tak jde o dvě rozdílné nemoci se stejným názvem a podobnými projevy. To jsou ale jen technické detaily, podstatné je, že akutní nadmutí umí zabít nejen ovce či krávy, ale právě i ušaté mazlíčky. 

Důvod, proč je problémem ohrožen z malých zvířat specificky králík, je ten, že jeho anatomie neumožňuje zvracení. Obsah žaludku tedy nemůže odejít jinak než přes trávící soustavu, což se stává závažným problémem, pokud něco zablokuje vrátník. V žaludku se tak nahromadí natrávená potrava a sliny, což je směs, která začne kvasit a výsledkem je akutně se rozvíjející nadmutí.

Zablokování žaludku přitom může způsobit jak cizí předmět, třeba když králík snědl kus plastu či koberce, tak některé choroby, například nádory, abscesy či kýla. Někdy bývají na vině i spolykané vlastní chlupy. V řadě případů se dokonce nepodaří, určit co akutní nadmutí způsobilo, protože léčba se soustředí na rychlé rozehnání stavu a žaludek se při tom může samovolně odblokovat. 

Nafouklé břicho a nechutenství

Na začátku rozvíjejícího problému si můžeme všimnout, že zvíře má nafouklé, tvrdé břicho. Rychle se dostavují bolesti, králík působí slabě, může reagovat skřípěním zubů, malátností, problémy s pohybem či naopak agresivitou. Jakmile se žaludek neúnosně nafoukne, pak může způsobit tělu šok zaškrcení tepen, smrt pak nastává zadušením či zástavou srdce zmáčknutím hrudníku.  

Právě rané symptomy jako naprosté nechutenství (nezapomeňme, že králíci konzumují seno průběžně), bolestivé projevy a napnuté břicho, nás mohou varovat včas, že je potřeba vyhledat pomoc zvěrolékaře. Neošetřený králík umírá na akutní nadmutí v rozmezí 4–24 hodin.

Léčba spočívá v uvolnění tlaku na plíce zasondováním, velmi často ji pak musí doplnit chirurgický zákrok k uvolnění překážky v žaludku. Bohužel je potřeba dodat, že prognóza po takové operaci bývá velmi nejistá. Až příliš často dochází při rekonvalescenci k selhávání ledvin či prasknutí operovaného žaludku. Králičí organismus je v tomto zkrátka poměrně křehce zařízen, byť jinak jde o velmi vitální tvory. 

Hodně vlákniny a suchého sena

Prevence spočívá hlavně ve vyváženém jídelníčku bohatém na vlákniny. Obecně platí, že pro domácí králíky je nezbytné mít neomezený přístup k suchému senu. Kupříkladu zelená píce je dobrá a vhodná, pokud ale dojde ke kvašení v žaludku, pak proces nadýmání probíhá mnohem rychleji a bouřlivěji. Stejně tak není dobré překrmovat chlebem kvůli obsahu sacharidů.

Součástí prevence těchto stavů je zařízení bytu, pokud možno tak, aby se snížila šance zablokování žaludku cizími předměty. Rizikovým faktorem je pak i obezita a stres, kterým by měl chovatel také předcházet. Nikdy není stoprocentní záruka, že je králík před akutním nadmutím chráněn. Je ale v zájmu každého chovatele, aby rizika vzniku minimalizoval. Toto onemocnění je totiž pro ušaté mazlíčky mimořádně nebezpečné a bolestivé. 

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články