Načítání obsahu, prosím počkejte

Zoo v Miami udělala z posvátného kivi atrakci, rozzuřila Nový Zéland

26. 5. 2023 – 8:17
0
Zoo v Miami udělala z posvátného kivi atrakci, rozzuřila Nový Zéland Pták kivi je brán jako ikona Nového Zélandu | zdroj: Profimedia

Americká zoologická zahrada se omluvila za špatné zacházení s ptákem kivi, který je považován za ikonu Nového Zélandu. Stalo se tak poté, co záběry návštěvníků zoo, kteří zvíře krmí, hladí a fotografují se s ním, vyvolaly na Novém Zélandu pobouření. Kivi je totiž nočním ptákem a světlo na záběrech mu očividně nedělalo dobře.

Zoo v Miami uvedla, že ji „hluboce mrzí“, co se stalo při placeném setkání ptáka kivi s návštěvníky zahrady. Zoologická zahrada od té doby zvíře pro podobná setkání s lidmi nenabízí.

Pták kivi jménem Paora se vylíhl v zoo v Miami v roce 2019, šlo o součást programu, jehož cílem je zajistit přežití tohoto druhu. Nelétavý pták kivi, který bývá vysoký asi 45 centimetrů, je velmi plachým nočním tvorem. Pro původní obyvatelstvo Nového Zélandu jsou ptáci kivi zásadní a domorodci je považují za posvátné. Novozélanďanům se dokonce přezdívá Kiviové.

Na videu, které se v úterý rozšířilo na sociálních sítích, je pták kivi z miamské zoo viditelně rozrušený, když na něj návštěvníci za denního světla sahají, a je vidět, že se snaží dostat do tmy.

Pozdvižení, které následovalo na Novém Zélandu, bylo rychlé a rozsáhlé. Objevila se i on-line petice a k záležitosti se vyjádřil dokonce premiér Chris Hipkins, který poděkoval zoo, že bere obavy veřejnosti vážně. „Uznali, že to, co dělali, nebylo pro kiviho vhodné či správné,“ uvedl premiér.

Mluvčí zoo v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Radio NZ přiznal, že setkání ptáka s návštěvníky zoo „nebylo dobře koncipováno“. Připustil, že se zachovali špatně. Nyní byl Paora umístěn mimo zraky veřejnosti, zoo mu chce vybudovat speciální zázemí, kde se bude cítit dobře, a má v plánu vzdělávat hosty „o úžasnosti tohoto ptáka bez přímého kontaktu s ním“.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články