Načítání obsahu, prosím počkejte

Staří tučňáci se zákalem už zase uvidí! Poprvé jim voperovali umělou čočku

7. 4. 2023 – 9:33
0
Staří tučňáci se zákalem už zase uvidí! Poprvé jim voperovali umělou čočku Operace zabrala, tučňáci opět vidí | zdroj: Profimedia

Tučňáci rozšířili řady zvířat, která mají stejně jako člověk šanci udržet si zrak i ve stáří. Veterináři v zoo v Singapuru několika zvířatům úspěšně odoperovali šedý zákal. 

Tučňáci stejně jako mnoho jiných zvířat ve stáří často trpí na šedý zákal, který je postupně připravuje o zrak. Zatímco u lidí je operace už téměř běžným zákrokem a zkušenosti s ní mají i veterináři domácích mazlíčků, u tučňáků šlo o premiéru. 

Operaci podstoupila trojice tučňáků královských. Veterináři je vybrali proto, že jde o vetší druh s dostatečně velkýma očima. I přesto přípravy zabraly dlouhé měsíce a čočky vyráběli v laboratoři v Německu každému tučňákovi na míru. Samotnou operaci pak poněkud komplikovalo to, že tučňáci mají třetí víčko, které ztížilo přístup k čočce. 

Nakonec se ale operace zdařily bez komplikací a zvířata se brzy mohla vrátit zpět ke své kolonii. Rozdíl v jejich aktivitě je patrný na první pohled - s návratem zraku si zase užívají život naplno.

Zdroje:  Profimedia , Vlastní

Nejnovější články