Načítání obsahu, prosím počkejte

Plzeňská zoo má unikátní úlovek. Bizarní zmiji s pavoučím výrůstkem na ocasu

27. 2. 2023 – 9:02
0
Plzeňská zoo má unikátní úlovek. Bizarní zmiji s pavoučím výrůstkem na ocasu Dokonalé maskování a lovecká technika | zdroj: Profimedia

Plzeňská zoologická zahrada je jedinou zoo na větě, která chová vzácného, tak trochu bizarního hada. Jedovatá zmije pavoučí láká oběti na svůj ocas vypadající jako tělo pavouka. 

Chovatelé ze zoo podnikli v minulých letech pět expedic do nehostinných a nebezpečných území Íránu, aby unikátního živočicha našli, v přírodě ho spatřili jen jednou. Pár mláďat nakonec v roce 2021 získali od soukromého chovatele ve Švýcarsku, který je jedním z mála lidí na světě, který je má, a první, kdo je i rozmnožil, řekl ředitel zoo Jiří Trávníček. Zmije pavoučí podle něj patří k nejvzácnějším živočichům chovaným nejen v plzeňské zoo, ale i v zahradách v Česku a na světě.

Zmije pavoučí (Pseudocerastes urarachnoides) byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Zmije není unikátní jen způsobem lovu, má i dokonalé maskování. Žije ve skalách mezi kameny sádrovce a vápence a tomu je přizpůsobeno i její šupinaté tělo, jehož barva i struktura splývají s pozadím. Dospělá zmije dorůstá délky kolem 1,2 metru. „O jedovatosti se ví relativně málo, protože exemplářů v chovu je minimum. Jediné, co mohu říci, je, že je jedovatý hodně, tím jsem si jistý,“ řekl chovatel hadů Jan Dohnal.

Získání pavoučí zmije je podle něj jeden z nejšílenějších projektů, které v zoo započali. Sám v Íránu pět let zkoumal různé plazy ve společném projektu zoo a univerzity v Teheránu. Cesty za zmijí pavoučí nebyly snadné, české přírodovědce několikrát zadržela policie. Po pětihodinovém výslechu je například vojenští policisté pustili až tehdy, když snímky v jejich fotoaparátech potvrdily, že fotí jen plazy a ne vojenskou techniku. Nalezení hada v přírodě a pak získání mláďat pro chov byl ale jen počátek cesty. Zoo má ojedinělou expozici nejjedovatějších hadů světa nazvanou Království jedu. Vytvoření ideálního terária pro pavoučí zmije trvalo téměř rok a stálo 650 tisíc korun.

„Ten had je hodně bizarní sám o sobě vzhledem, ale žije i v hodně bizarním prostředí,“ řekl Dohnal. V podhůří jsou extrémní podmínky, kdy se noční a denní teploty liší i o desítky stupňů Celsia. Had tam žije až v 20 metrů dlouhých skalních puklinách, v zoo ale museli vymyslet expozici, aby měli šanci zmiji spatřit i návštěvníci.

Terárium má počítačově řízené prostředí, ventily přivádějící studený vzduch, klimatizaci, čidla hlídající teplotu, kamery. Rozmezí teplot v teráriu je zhruba od 14 do 40 stupňů na vybraných bodech. „Museli jsme vytvořit optimální mezník mezi přirozeným prostředím a chovem a myslím, že se nám to povedlo. Zvíře v expozici vypadá šťastně a žere,“ řekl Dohnal. Šanci na mláďata má zoo zhruba za dva až tři roky, až hadi plně dospějí.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články