Načítání obsahu, prosím počkejte

Ukrajinskou kocouří celebritu podržely blogerské „odbory“. Dostaly ho do bezpečí ve Francii

26. 3. 2022 – 9:07
0
Ukrajinskou kocouří celebritu podržely blogerské „odbory“. Dostaly ho do bezpečí ve Francii Lidé z Ukrajiny utíkají i se svými domácími mazlíčky | zdroj: Profimedia

Kocoura Stepan z Charkova má na svém instagramu a titoku přes milion sledujících, jeho příspěvky občas sdílí i známé celebrity. Když Charkov začala na konci února bombardovat ruská armáda, kocourovi a rodině jeho majitelky pomohli při útěku jejich kolegové z mezinárodní asociace influencerů. 

Kocoura Stepana označuje deník The Washington post za nejznámější ukrajinskou kočku. Fotky a videa, v nichž pózuje se znuděným či otráveným výrazem, často vedle velké sklenice s vínem nebo koktejlem, na sítích sdílely i celebrity jako Britney Spearsová nebo Hailey Bieberová. Jeho majitelka začala dostávat nabídky na propagaci různých produktů a na podzim jej například vyfotila s kabelkou italské značky Valentino.

Po útoku na Charkov, kde Rusové ostřelují i civilní cíle, se však jeho účty odmlčely. Jeho fanoušci je neustále aktualizovali a v komentářích prosili o informace, píše WP. „Začala jsem se na profil dívat každý den, abych zjistila, jestli jsou v pořádku,“ řekla listu 24letá studentka z Washingtonu Kalina Newmanová.

Situaci zaznamenala i Světová asociace influencerů a blogerů (World Influencers and Bloggers Association). Tato organizace, která vznikla v roce 2019 s cílem spojovat tvůrce obsahu na sociálních sítích z celého světa, loni vyhlásila Stepana jedním z nejvýznamnějších světových „petfluencerů“, neboli influencerů-mazlíčků. Nyní kocourovi, jeho majitelce Anně a jejím dvěma synům pomohla dostat se na bezpečné místo ve Francii.

Ujala se jich asociace influencerů

„Nebylo to vůbec jednoduché, na každém úseku cesty jsme s nimi byli v kontaktu,“ uvedla mluvčí asociace Iryna Savčaková. Příspěvek na Stepanově instagramovém účtu předtím vylíčil, že Anně a její rodině včetně kocoura se z Charkova podařilo odjet asi po týdnu války. Vlakem se dostali do Lvova a následně k hranici Ukrajiny s Polskem, kterou asi po devítihodinovém čekání překročili.

„Tam se jich ujala Světová asociace influencerů a blogerů,“ napsal WP. Organizace rodinu provedla Polskem a dál na západ a ve Francii jí pronajala byt, ve kterém může zůstat tak dlouho, jak to bude potřeba. „Osobně se o ně ve Francii staráme,“ uvedla Savčaková.

Když Anna minulou středu oznámila, že Stepan je naživu a v bezpečí, následovala podle WP vlna úlevy a radostných reakcí. Příspěvek na instagramu už nasbíral přes půl milionu lajků. Podle amerického deníku epizoda ukazuje, jak se influenceři z regionů zmítaných konflikty, včetně těch zvířecích, mohou v případě potřeby opřít o své fanoušky, a jak se komunita fanoušků, která často pro tvůrce plní ekonomické funkce, může „ze dne na den proměnit v životně důležitou podporu“.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Степан (@loveyoustepan)

 

Nejnovější články