Načítání obsahu, prosím počkejte

Těhotenství, zemětřesení i velrybí výkaly: Deset věcí, které psi vycítí

1. 3. 2022 – 10:23
0
Těhotenství, zemětřesení i velrybí výkaly: Deset věcí, které psi vycítí Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Psí čich je vyhlášený. Ta nejlepší lovecká plemena dokážou zavětřit zvěř i na několik stovek metrů. Psí čenichy toho však dokážou zachytit mnohem víc. Pátráním po lidech počínaje přes drogy až třeba po rakovinu.

Psi mají v nose - podle závislosti na plemeni - sto až tři sta milionů pachových receptorů. Člověk jich má pouhých pět milionů. Řeč čísel je nemilosrdná. Pokud pro nás nový den symbolizuje vůně čerstvé kávy, našim mazlíčkům přináší každé ráno nový a nový, prakticky nekonečný koktejl vůní a zápachů. Lidé se této schopnosti naučili využívat pro své potřeby. Naštěstí ve většině případů způsobem, který baví i psy.

Co tedy psi dokážou také vycítit, na rozdíl od lidí?

1. Lidi

Každý člověk má nějaký tělesný pach. Lidé poznají možná tak to, že před nimi jel ve výtahu někdo s odmítavým postojem k deodorantům. Vycvičení pátrací psi však dokážou i z malého kousku předmětu nebo oblečení zavětřit stopu a dovést psovoda až k hledané osobě. Záchranářští psi pro změnu umí i třeba pod několikametrovými vrstvami trosek vycítit živého člověka.

2. Drogy, zbraně či výbušniny

Když už jsme u policejních a záchranářských psů, hledání drog, zbraní nebo výbušnin patří k už evergreenům. Díky skvělému čichu dokážou hledané předměty najít sebelépe maskované. Výzkum Univerzity v Albertě uvádí, že „cvičení psi dokážou detekovat akcelerátory hoření (jako je třeba benzín) i v množstvích odpovídajících jedné miliardtině čajové lžičky“.

3. Těhotenství

S těhotenstvím se mění hormony v těle a psů to samozřejmě nemůže uniknout. Často tak poznají těhotenství své paničky dřív než ona. Nejedna chovatelka může dosvědčit, jak jí její chlupáč najednou začal láskyplně pokládat hlavu na břicho nebo ji začal lépe hlídat.

4. Emoce

Hormony prozradí nejen těhotenství, ale i jiné změny v těle, včetně emocí. V případě stresu to je například kortizol a adrenalin, za štěstí „hovoří“ oxytocin. Psi vycítí jejich přítomnost z dechu a v potu. 

5. Cukrovka

Z dechu a potu mohou speciálně vycvičení psi poznat také pokles hladiny glukózy v krvi. Asistenční psi pak na tuto skutečnost pomocí svého člověka upozorní, čímž může zabránit jeho kolapsu.

6. Rakovina

Podle studie BioScentDxu z roku 2019 dokážou psi ve vzorcích krve rozpoznat rakovinu v 97 procentech případů. To je naprosto neuvěřitelná přesnost, která by se dala využít pro tak důležitou včasnou detekci onemocnění. Plné rozvinutí tohoto potenciálu je ale otázkou následujících let.

7. Covid

Když se naučí rozpoznávat podle pachu jednu nemoc, proč by se cíleným výcvikem nenaučili detekovat jakoukoli jinou? Na to vsadili vědci ve spolupráci s cvičiteli i v případě covidu-19. A nemýlili se. Když si psi pach dostatečně zažijí, jsou prakticky neomylní.

8. Přírodní katastrofy

Že zvířata obecně dokážou vycítit blížící se přírodní katastrofu, ať už třeba zemětřesení nebo tsunami, a je dobře známá věc. A tak se není co divit, že psi žijící s námi v jedné domácnosti dokážou například vycítit otřesy země a upozornit svého pána na nebezpečí.

9. Štěnice

Zanést si domů štěnice je noční můrou snad každého. Kam se na ně hrabou švábi. Zamoření štěnicemi ale dokážou snadno odhalit cvičení psi, které k tomuto účelu využívají i společnosti na hubení škůdců. Štěnice totiž ze svých pachových žláz vylučují zápach, který dokážou psi zachytit poměrně snadno. Ostatně, když je byt opravdu hodně zamořený, ucítí ho mnohdy i lidé.

10. Velrybí výkaly

Ano, i ten dokáže pes vycítit, a to až na vzdálenost několika kilometrů. Tedy alespoň fenka Eba, která opuštěná skončila v útulku, kde ji adoptovala výzkumnice kosatek Deborah Gilesová. Zkusila fenku zapsat do výcvikového programu na detekci exkrementů divokých zvířat a během několika málo týdnů se naučila hledat výkaly ohrožených kosatek. Exkrementy totiž vědcům pomáhají zjišťovat cenné informace o hejnu i jednotlivcích, nicméně v poměru k tělu kosatek jsou velmi malé. Navíc plavou v širém oceánu... Když Eba výkal ve vodě ucítí, nažene se ke kraji lodi a vědci tak ví, kde mají lovit. 

Zdroje:  iheartdogs.com

Nejnovější články