Načítání obsahu, prosím počkejte

S kým dovádějí děti Obamových?

15. 2. 2020 – 20:57
0
S kým dovádějí děti Obamových? Sunny a Bo se objevují i na Instagramu Michelle Obamové | zdroj: Profimedia

I zvířata mohou do Bílého domu. Ostatně bývalý prezident Obama s rodinou si pořídil hned dvojici hafanů! Život s jednou z nejslavnějších rodin světa sdílí portugalští vodní psi Bo a Sunny.

Jako první přišel do rodiny Bo, který se narodil v roce 2008. To, že se Obamovi poohlížejí po mazlíčkovi, se vědělo. Stejně tak prezident veřejně zmínil svá kritéria. Rodina hledala psa hypoalergenního plemene, neboť Malia Obamová je alergická. Uvedli také, že by preferovali psa z útulku. Nakonec to však dopadlo jinak.

Bo, tehdy ještě pod jiným jménem, přišel na svět u Texasanů Marthy a Arta Sternových. Boova cesta k Obamovým ovšem nebyla jednoduchá. Nejdříve putoval úplně jinam! První, neznámý, majitel či majitelka, kteří psa pojmenovali Charlie, se ho však nakonec rozhodli vrátit...

A právě u původních štěňat příběh pokračuje. Majitelem jednoho z Boových sourozenců se totiž stal senátor Ted Kennedy. A právě Kennedy o několik měsíců později Obamovým věnoval toto "opuštěné" štěně.

Rodina si ho však nevzala "naslepo", proběhlo utajené první setkání, kde se všichni vzájemně oťukali. Padli si do oka. Už na jaře jasné, že Obamovi budou mít přírůstek, ten pak vstoupil do Bílého domu v září téhož roku. Proběhlo rodinné focení, údaje o Bo se dostaly i na oficiální web.

A jak přišel hafan ke svému jménu? Inu, vybrala ho Malia Obamová. Původ měl jak ve jméně kočky jejich příbuzných, tak i v inspiraci muzikantem Bo Diddleym. Rodina ale schytala i kritiku. Někteří jim vyčítali, že si nevzali zvíře z útulku, ale psa od chovatelů. PETA také vyzvala Obamovi, aby nechala psa vykastrovat. Jenže Bo už vykastrovaný byl ještě předtím, než ho přijali.

Jinak však pes získal hvězdný punc. Objevil se v několika knihách, odkazovalo se na něj v seriálech a v televizních show. Získal také titul "První pes Spojených států."

Zároveň však, v obavách z raketového vzrůstu zájmu o plemene, vydal americký klub chovatelů portugalských vodních psů prohlášení, kde potenciální zájemce upozorňoval, aby zvážili, zda mají životní styl vhodný pro toto plemeno. Portugalští vodní psi totiž například nesnáší samotu.

K životu Obamových jde nicméně plemeno zřejmě tuze dobře. Už o pár let později totiž Boovi pořídili parťačku. Michelle Obamová fenku Sunny představila 19. srpna 2013. Psí fešanda pochází z oblasti Velkých jezer.

Sunny má na kontě pár drobných incidentů. Ještě téhož roku na jedné akci porazila dvouletou holčičku, nechovala se však agresivně a děvčeti, které se nijak nezranilo, pak ještě olízala tvář. V roce 2017  také údajně lehce kousla kamaráda Malii Obamové do tváře, zraněného mladíka pak musel ošetřit lékař Obamových.

Jinak se však soužití Obamových a hafanů zřejmě obešlo bez dramat. A Michelle Obamová prý své chlupáče tuze miluje.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články