Načítání obsahu, prosím počkejte

Pták, který nadával na pohřbu exprezidenta

Pták, který nadával na pohřbu exprezidenta Žako šedý | zdroj: Pixabay

Chovat se neslušně na pohřbech není pěkné. A platí to i pro zvířata. Papoušek někdejšího amerického prezidenta Andrewa Jacksona tudíž údajně tvrdě narazil.

Jackson, který byl sedmým prezidentem Spojených států, původně koupil papouška jménem Poll, pro svou ženu Rachel.

Údajně se tak stalo v jedné z náleven v Nashvillu. Podle některých se papoušek, druhu žako šedý, už ve svém předchozím působišti naučil náramně klít a Jackson se tak rozhodl nechat si papouška jako svého mazlíčka.

Dle jiného ho "zdědil" poté, co Rachel zemřela. Paní Jacksonová se totiž role první dámy nedožila. Skonala v roce 1828, Jackson se do Bílého domu stěhoval až v následujícím roce.

Andrew Jackson nakonec svou manželku přežil téměř o 17 let, papouška však nikoliv. A tak si někdejší prezidentský papouch Poll prý na pohřbu dopřál "parádní výstup", kterým se vepsal do historie. Neboť před počátkem smutečního obřadu začal mohutně klít a nadávat, v angličtině i španělštině, čímž pobouřil přítomné. Dopadlo to tak, že byl nakonec "vyveden" do ústraní.

Dodnes bohužel není jasné, jaká slova papoušek vypustil ze zobáku. Ani to, jak vypadal další život upovídaného ptáka. A nejasnosti samozřejmě panují i ohledně toho, zda si peprný slovník opravdu přinesl z jižanské hospody, nebo jestli ho vytříbil během života s politikem.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články