Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí dozor nad kvalitou whisky. Rocco kontroluje kvalitu sudů

30. 5. 2021 – 17:31
0
Psí dozor nad kvalitou whisky. Rocco kontroluje kvalitu sudů Rocco kontroluje sudy před tím, než se do nich nalije whisky. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Psí práce na plný úvazek může mít mnoho podob, od asistence pro nevidomé až po vyhledávání výbušnin. Roční kokršpaněl Rocco očichává sudy v destilérce Grant's v Girvanu na jihozápadě Skotska. I díky němu whisky nezraje v plesnivých či špinavých sudech.

Psa speciálně pro tento úkol cvičili šest měsíců a v podniku má vlastního psovoda, píší skotská média.

„Čich psa jako je Rocco je čtyřicetkrát citlivější než u lidí. Rocca jsme speciálně vybrali a vycvičili, aby poznal vůni čehokoliv, co není správné při zrání whisky. Při výrobě vína se běžně užívají mechanické ‚čenichy‘, ale my jsme chtěli zachovat tradici řemeslné výroby a využít psí superčich na kontrolu kvality výroby. Jeho schopnost očuchat velký počet sudů za velmi krátkou dobu z něj dělá skvělého člena našeho zručného týmu,“ uvedl Chris Woof z vedení společnosti.

 

Skotská whisky zraje v dubových sudech. Pokud by ve dřevě byly nečistoty nebo třeba plísně, kvalitu nápoje by výrazně poškodily. Pes díky svému čichu kontroluje kvalitu sudů, ale podle zaměstnanců destilérky je také milým členem pracovního kolektivu, který každému zvedne náladu, uvedla Lianne Nobleová, která se o psa ve firmě stará a plánuje jeho pracovní povinnosti.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články