Načítání obsahu, prosím počkejte

Psa se vzácnou poruchou krve zachránila speciální „pračka“ krve

7. 12. 2022 – 8:27
0
Psa se vzácnou poruchou krve zachránila speciální „pračka“ krve Riley s celým svým týmem lékařů | zdroj: Profimedia

Kříženec špringršpaněla a border kolie Riley málem zemřel na vzácnou poruchu krve. Zachránil ho unikátní lékařský zákrok - veterináři mu pomocí nejmodernější technologie proprali všechnu krev v těle. 

Když byl Rileyovi rok, jeho chovatelé ho vystrašeni dovezli k veterináři - měl vysokou horečku, celý se třásl a začínal být letargický. Veterináři měli podezření, že trpí vzácnou, vysoce agresivní formou anémie. Pejsek skončil u specialistů v Edinburghu, kteří potvrdili hemolytickou anémii, tedy stav, který vede ke snížení přísunu kyslíku do mozku a orgánů.

Bylo potřeba jednat rychle. Zvěrolékaři rodině navrhli nový způsob léčby - terapeutickou výměnu plazmy. S extrémně složitým zákrokem ve Skotsku má zkušenost jen nemocnice Vets Now v Glasgow, která chovatelům proceduru nabídla. 

Během šesti hodin Rileyovi z těla odčerpali krev, prohnali ji speciální „pračkou“, který ji vyčistila a odstranila poškozenou plazmu, která byla následně nahrazena zdravou od psích dárců. Odvážné a trpělivé štěně neuvěřitelně spolupracovalo, nepotřebovalo ani anestezii, vše zvládlo v klidu a po pouhých pěti dnech mohlo se svými páníčky odejít domů. 

Nyní, po šesti měsících, má léčbu za sebou a vypadá to, že nemoc překonal. Sice bude stále muset chodit na pravidelné odběry, ale zdá se, že má vyhráno. 

Zdroje:  metro.co.uk

Nejnovější články