Načítání obsahu, prosím počkejte

První zvíře, jehož smrt zachytila kamera

První zvíře, jehož smrt zachytila kamera Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Topsy byla slonice, která většinu svého života strávila v cirkusech a lunaparcích. V roce 1903 ji zabili elektrickým proudem. Její kontroverzní popravu natočili - a jedná se tak patrně o první nafilmovanou smrt zvířete v dějinách kinematografie. 

Topsy se narodila v jihovýchodní Asii, kde ji chytili pytláci a v půli 70. let 19. století byla tajně propašována do Ameriky. Tam strávila mnoho let ve Forepaughově cirkusu, kde ji nějakou dobu falešně propagovali jako první slůně narozené na území Spojených států. 

V roce 1902 došlo k incidentu, kdy Topsy v New Yorku zabila muže. Zřejmě opilý James Fielding Blount, nakráčel do manéže, kde byla uvázána zvířata, včetně zmíněné slonice.

Blount je prý začal provokovat a na samotnou Topsy pak měl házet písek a nakonec jí típnout o chobot zapálenou cigaretu. Výsledkem bylo to, že Topsy Browna ušlapala.

Získala reputaci "zlého slona". Některé plátky psaly, že během svého života zabila přes 10 lidí, střízlivější odhady hovořily o smrti dvou cirkusových cvičitelů. I to však bylo o mnoho desetiletí později zpochybněno. Každopádně poté, co Topsy během výstupu z vlaku ještě téhož roku napadla dalšího muže, se vedení cirkusu rozhodlo, že svou dosavadní atrakci prodá. 

800px-Topsy_elephant_electrocution_Luna_Park,_Coney_Island_January_1903 Topsy krátce před svou smrtí | zdroj: Wikipedia.org

Topsy se dostala do zábavního parku Sea Lion na Coney Island, kde však pobyla jen zhruba rok. Poté, co jejího vodiče vyhodili kvůli pití, se vedení rozhodlo, že se slona zbaví. A když nenašli zájemce o koupi, oznámili, že zvíře veřejně oběsí.

Poprava slonice se měla konat v zábavním parku a majitelé hodlali na tuto "akci" vybírat vstupné. Tomu však učinila přítrž Americká společnost proti týrání zvířat.

Postavili se proti věšení slonice i tomu, aby se ze smrti zvířete stala atrakce. Nakonec se šéfové luna parku rozhodli, že slona nechají zabít elektřinou - a ještě předtím ho "pro jistotu" otráví. 

profimedia-0116697465 Nešťastná slonice Topsy | zdroj: Profimedia

Topsyina poprava se konala v neděli 4. ledna 1903. Přihlížet tomu mělo několik desítek noviářů a ochranářů. Nicméně zájem byl obrovský a mnoho lidí například vylezlo na plot, aby vše spatřilo, nebo celou událost sledovali z balkonů a oken domů v okolí. 

Topsy, snad jako by tušila, že se děje něco špatného, odmítla přejít most na místo, kde už byla připravena lana a zařízení, které ji mělo usmrtit. Vše potřebné tudíž přenesli na místo, kde zůstala. Ještě ji nakrmili otrávenou mrkví a pak do mohutného těla zhruba osmadvacetileté slonice pustili šest tisíc voltů. 

Topsy zemřela okamžitě. Její skon natočila společnost Edison company a vznikl film, který byl později promítán společně s dalšími krátkými filmovými "aktualitami".

zdroj: youtube.com

Mnohé z nich se nezachovaly, film Electrocuting an Elephant však nebyl zničen mimo jiné proto, že se jeho kopie dostala do Knihovny Kongresu.

Smrt Topsy byla později zmíněna v řadě děl - knihách, písních, dokonce i videohrách. 

Zdroje:  Vlastní , Wikipedia.org

Nejnovější články