Načítání obsahu, prosím počkejte

Mazlíčci slavných osobností: Faraonův lev

28. 8. 2019 – 12:00
0
Mazlíčci slavných osobností: Faraonův lev Socha z výstavy věnované zvířatům ve starověkém Egyptě v muzeu Louvre-Lens | zdroj: Profimedia

Jedním z nejstarších známých domácích mazlíčků zmiňovaných v písemných zdrojích není ani pes, ani křeček, ale kočka. Přesněji tedy velká kočka – řeč je o lvu. Jeho majitelem byl egyptský faraon Ramesse II. (vládl 1279-1213 př. n. l.), jeden z největších vladařů Nové říše a starověku obecně. Za jeho vlády zažívá Egypt nebývalý rozmach a sám faraon je známý jako mocný válečník a vojevůdce.

O Ramessem se tradovalo, že byl skutečným milovníkem koček, ostatně starověký Egypt byla především kočičí země. Dokonce prý nechával kočky do Egypta ve velkém importovat z ciziny, protože mu přišlo, že těchto posvátných zvířat je v jeho okolí stále příliš málo.

Tyto zkazky mohou být pozdějšími bájemi, z pramenů soudobých Ramessově vládě ale víme, že si nade vše cenil především svého lva.

488164498_085c2056bd_b Mumifikovaná kočka. Ilustrační snímek | zdroj: Brendan Adkins

Tento lev je zmiňován v nápisech, které nechal sám faraon zhotovit jako oslavu své vlády. Jeho jméno se překládá jako "zabiják nepřátel" nebo dokonce "nezranitelný".

Zdá se, že faraonův osobní lev byl nejen stálým obyvatelem paláce, ale v podstatě člen rodiny. Nesmrtelným se stal díky své účasti v bitvě u Kadéše (1274 př. n. l.). Jedna z největších bitev své éry během války Egypťanů s Chetity je také jedním z nejkrásnějších příkladů rané propagandy.

Díky možnosti srovnat prameny z různých zemí se dnes domníváme, že tato bitva byla víceméně patem, po kterém obě strany jednaly o míru jako rovný s rovným. V domácím prostředí ji ale faraon nechal vylíčit jako velké vítězství: stavby byly pokryty oslavnými nápisy a vyobrazeními faraonovi statečnosti.

profimedia-0147988485 Slavná bitva a faraonův lev | zdroj: Profimedia

A právě na jedné z rytin, kde faraon ze svého vozu nemilosrdně drtí své nepřátele, vidíme i Ramessova oblíbeného lva, jak se statečně vrhá do bitevní vřavy. Některé prameny dokonce říkají, že zatímco se při chetitském útoku na tábor Ramessovi velitelé pokoušeli obrátit na útěk (a byli za to potrestáni po bitvě smrtí), faraonův hrdinný lev se naopak ze všech sil bránil, dokud přepadenému táboru nepřišly na pomoc posily.

Historici vědí, že Ramessova vylíčení vlastních činů je potřeba brát trochu s rezervou. Na druhou stranu není důvod mu nevěřit, že jeho lev se bitvy opravdu účastnil. Ostatně, vypadá to, že ho faraon miloval stejně, jako my dnes milujeme své domácí kočky. A co může být krásnějšího, než s oblíbeným mazlíčkem sdílet hezké zážitky – třeba monumentální starověkou bitvu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články