Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč při močení nezvedají nohu všichni psi?

19. 4. 2021 – 7:56
0
Proč při močení nezvedají nohu všichni psi? Přestože je močení se zvednutou jednou zadní nohou pro psy typické, někteří močí v podřepu. | zdroj: Profimedia

Pořídili jste si štěně-pejska, už dávno minulo oslavilo první narozeniny a stále při močení ne a ne začít zvedat nohu? Možná se nedočkáte nikdy. Navzdory zažitým stereotypům spoustu psů močí v podřepu, tedy stejně jako fenky.

Ví to přece každé malé dítě – psa od fenky poznáte při močení na první pohled. Jenže to není tak jednoduché. U psů neslouží močení jen k vylučování, ale i ke značkování. Pokud při vykonávání potřeby pes zvedá nohu, moč zasáhne mnohem větší prostor a zanechá tak pro okolí významnější „podpis“. V podřepu je to však pohodlnější...

Močit se zvednutou zadní nohou není vůbec jednoduché. Proto všechna štěňata bez rozdílu pohlaví močí v podřepu. Zvedat nožku začínají podle plemene průměrně mezi šestým a dvanáctým měsícem, někteří však s prvními nesmělými pokusy o balanc na třech nohách začínají až třeba kolem čtvrtého roku života.

Pokud váš pes odmítá vyslyšet genderové stereotypy a „rebelsky“ močí v podřepu, není se čeho obávat. Tedy pokud běžně nemočil se zvednutou nohou a náhle nepřešel do močení v podřepu. V takovém případě může změna polohy znamenat zdravotní problém.

Ve skutečnosti podle studie ze 70. let existují ne dvě, ale hned dvanáct různých poloh během psího močení. Mimochodem, zvedání nohy se objevuje i u některých fenek. Jednou z teorií je, že tím chtějí zabránit pomočení předních nohou.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články