Načítání obsahu, prosím počkejte

Ovčí útěkář Shrek se za šest let proměnil v obří vlněnou kouli

14. 11. 2020 – 8:26
0
Ovčí útěkář Shrek se za šest let proměnil v obří vlněnou kouli Shrek měl na sobě neuvěřitelných 27 kilo kvalitní vlny | zdroj: Profimedia

Jedním z pilířů novozélandského hospodářství je chov ovcí. To, že sem tam nějaká uteče, se při jejich počtu stává celkem běžně. Aby si ale některá svým útěkem – a stavem po nalezení – získala slávu, to už je výjimka. Řeč je o merino skopci jménem Shrek, který po šest let dokázal přežít v divočině a jenž po svém polapení vydal naprosto rekordní množství vlny. Navíc si získal takovou popularitu, že se z něj stala skoro až národní ikona.

Shrek byl skopcem (tedy kastrovaným beranem) plemene merino, jehož vlna je považována za tu nejkvalitnější vůbec. Narodil se v roce 1994 jako bezejmenný člen jednoho z tisícihlavých chovů Nového Zélandu. Svou slávu – a jméno – si vysloužil v roce 2004. Tehdy byl polapen v divočině, přičemž se podle registračního čísla zjistilo, že se na útěku pohyboval od roku 1998.

Celých šest let se mělo za to, že je ovce ztracená. Na Novém Zélandě sice nejsou velcí predátoři, občas se ale některá ovečka zatoulá na nebezpečné místo, někdy je mohou napadnout toulaví psi. Jinak jsou ale velké chovy v podstatě otevřené – ovce migrují na rozsáhlých pastvinách a jen jednou za čas je stádo sháněno dohromady a podle evidence se vybírají ovce ke stříhání.

Shrekovi se patrně dařilo se shánění pomocí skrývání v různých jeskyních a opuštěných místech vyhnout. Není dokonce vyloučeno, že se na čas ke stádu vracel a pak zase nenápadně mizel, i když farmáři samozřejmě svá zvířata denně kontrolují. Minimálně na začátku mohl být nenápadný. Později se ovšem stal obrem, ostatně proto po nalezení dostal svou přezdívku podle slavného zeleného zlobra. Merino ovce se totiž stříhají jednou ročně, přičemž jsou šlechtěné tak, že jejich husté, kvalitní vlny za jeden rok není zrovna málo.

Světový rekordman a celebrita

Když se Shrek této proceduře šest let vyhýbal, stala se z něj obrovská vlněná koule, ze které vykukoval jen čumák a nožičky. Je vlastně docela překvapením, že v tomto stavu dokázal v přírodě přežívat tak dlouho, neboť vlna jej už musela velmi tížit a omezovat v pohybu i v rozhledu.

Po svém polapení byl slavnostně ostříhán za přítomnosti mnoha novinářů, novozélandská televize z akce dokonce uváděla přímý přenos. Výsledkem bylo 27 kg stále velmi kvalitní vlny, přičemž jí bylo dost na 20 kompletních pánských obleků. Obvykle se od merino ovcí získává 4,5 kg vlny ročně, vlasaté rekordmanky dávají až 15 kg. Na jedno stříhání šlo ale o v případě Shreka o světový rekord.

Z dobrodružného skopce se potom stala celebrita a na Novém Zélandě, k jehož identitě dnes chov ovcí pevně patří, přímo národní ikona. Když slavil desáté narozeniny, přišla jej pozdravit sama premiérka země. Shrek se stal tváří propagačních materiálů, ale i charity. Hned jeho další stříhání se odložilo o 30 měsíců a v roce 2006 proběhlo jako "happening" na podporu dětských domovů. Pojalo se při tom jako show a proběhlo (asi jen novozélanďané ví proč) na ledovci poblíž jižního ostrova země.

Utracen byl Shrek, kvůli rostoucím zdravotním problémům, v roce 2011. Dodnes se na něj ale vzpomíná jako na ovci-rekordmana. Prokázal totiž nejen mazanost při svém skrývání se, ale i odhodlání přežít i pod tlakem. Tlakem sedmadvaceti kilogramů vlny. A přiznejme si – i když to jemu samotnému jistě nebylo příjemné, být takto zarostlý – nejeden člověk se určitě rozplýval nad jeho roztomilostí. Byl to totiž takový živý obří, huňatý plyšáček.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články