Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak loví sovice? Tyto úchvatné snímky berou dech

Jak loví sovice? Tyto úchvatné snímky berou dech Sova v letu | zdroj: Profimedia

Když vzlétne za kořistí sovice sněžná, člověku se až tají dech. Je v tom krása, elegance a zároveň i trochu toho napětí. To však k lovu prostě patří.

Sovici sněžnou v akci nedaleko kanadské Ottawy zachytil fotograf Rick Dobson. Vedle pozoruhodné ladnosti i toho, jak "splývá" se sněhovou pokrývkou na fotografiích bezesporu zaujmou její oči. Výrazně žluté, pronikavé. Sovice loví tiše a ve svém soustředění je fascinující. A impozantní je i její rozpětí křídel. Sovice je totiž téměř tak velká jako výr a sameček je výrazně menší než samička, mimochodem.

Pozoruhodné je i to, že se Dobsonovi k sovici podařilo dost přiblížit. Pravda, měl už trochu "natrénováno", neb sovy patří k jeho oblíbeným zvířatům. Přístup se však podle jeho slov za každé situace nepodaří.

Vychytat tu správnou fintu, na jejímž konci jsou perfektní fotografie, musí být jednak bezpochyby oříšek. A chce to taky trochu štěstí.

Sovice sněžné loví i ve dne. Kořist si nejdříve vyhlédne, následuje rychlý výpad a její zachycení. Nu a pak už se hoduje.

Co se menu týče, bývají na něm lumíci, zajíci či menší ptáci, někdy však sovice také rybaří! I v tomto případě však vše začíná obhlídkou "terénu" a možností...

Zdroje:  dailymail.co.uk

Nejnovější články