Načítání obsahu, prosím počkejte

Nemo a fakta: Vdovci se mění v samice a sasankám slouží jako 'naháněči'

25. 12. 2020 – 20:22
0
Nemo a fakta: Vdovci se mění v samice a sasankám slouží jako 'naháněči' Klauni žijí v sasankách, které je chrání před predátory výměnou za to, že jim slouží jako náháněči potravy | zdroj: Pixabay

Klauni očkatí byli vždy oblíbenými obyvateli mořských akváriích, film Hledá se Nemo však jejich popularitu ještě zvýšil. Tyto rybky jsou ale mimořádně zajímavé nejen kvůli filmu a životě v sasankách. Třeba svým rozmnožováním, kdy se z dominantních samců stávají samice.

To, že klauni očkatí jsou oranžové rybky se třemi bílými pruhy a žijí v sasankách, které je chrání, ví dnes každé malé dítě. Sasanka jim poskytuje zázemí a útočiště před predátory a ryba ji na oplátku zbavuje parazitů a na svou zářivou barvu láká drobné rybky, které mohou sasanky pozřít. Plní tak vlastně funkci dobře "ustájené" návnady.

Vůči požahání od sasanek nejsou klauni imunní, ale mají tělo pokryté slizem, který je chrání. S touto ochrannou vrstvou se nerodí, sliz si musí na těle vytvořit tím, že proplouvají těsně kolem sasanky a břicho třou o špičky jejích chapadel. Postupně si tak vytváří ochrannou vrstvu, aby se pak do sasanky mohli nastěhovat. V ní žije zpravidla jeden pár, případně s několika "pubertálními" dětmi.

Ze samců se stávají samice

A tím se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu, co se přitom o klaunech obecně moc neví. Klauni jsou takzvanými postupnými hermafrodity. Všichni se z vajíček líhnou jako samci, část z nich se ale během života změní v samici. Bývá to zpravidla poté, co samečkovi uhyne družka, a úplná přeměna může trvat i několik let.

Změna pohlaví u klaunů není tak jednoduchá, zejména pokud s párem v sasance žilo i několik nedospělých samců. Zpravidla se v samici mění "vdovec", někdy je ale vyzvaný na souboj jiným ze samců – vítěz má právo změnit se v samici a zbytek samců výsledek akceptuje. Poražený se pak zpravidla stává novým dominantním samcem.

Přeměna sice navenek není tolik vidět, uskuteční se ale prakticky v celém těle – zmizí samčí mozkové buňky, zatímco samičí se namnoží, postupně se upraví i hormony a pohlavní žlázy. Zajímavostí je, že tuto změnu odstartuje samec sám – prostě se rozhodne, že bude samice…

Samci mají celkově poměrně nevýhodnou pozici – musí postavit hnízdo, po vytření stojí veškerá péče o vajíčka (samice jich klade až 1500) na nich, okysličují je, požírají plesnivá a chrání snůšku. Navíc pokud se samici nezdá péče dostatečná, vyžene ho ze sasanky. Samec tak přijde nejen o děti, ale hlavně o domov a musí si hledat novou sasanku, což je poměrně náročný úkol, protože těch volných a vhodných k nastěhování je nedostatek.

Klauni v akváriu

A teď trochu z pohledu chovatelství rybek. Klauni jsou z hlediska péče poměrně nenáročné ryby vhodné i pro začátečníky. Není pravda, že mají jen oranžovou barvu s bílými pruhy – mohou být i růžoví, červení, žlutí, černí nebo třeba hnědí. Takže pokud chcete mít akvárium pestré, vyberte si různě barevné varianty.

Počítejte s tím, že si pořizujete dlouhověkou rybu – průměrně se dožívají osmi až deseti let, mohou se ale podle některých zdrojů dožít klidně i třiceti let. Vyžadují ale super čistý domov, proto je potřeba kvalitní filtr. Teplotu vody udržujte mezi 23 až 28 stupni Celsia a pH mezi 8,1 a 8,4.

Klauni jsou všežravci, živí se planktonem, řasy, červy a malými korýši, jejich strava by proto měla být pestrá.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články