Načítání obsahu, prosím počkejte

Mořský ježek má zuby jako břitvy, sám si je brousí

4. 10. 2019 – 16:01
0
Mořský ježek má zuby jako břitvy, sám si je brousí To jsou zuby mořského ježka | zdroj: Profimedia

Pokud jste šlápli na mořského ježka bosou nohou, seznámili jste se s jeho ostny. Jenže pro tohoto ostnokožce nejsou charakteristické jen bodliny s jedovatou látkou. Má anatomickou zvláštnost, kterou byste u něj patrně nečekali.

Pokud byste měli vyjmenovat jednoho mořského živočicha s ostrými zuby, patrně vás napadne žralok. Odpověď by byla správná.

Co ale nenápadný mořský ježek?

Mořští ježci vypadají jako ostnaté koule na dně moře, o nichž by člověk ani neřekl, že mají vůbec nějaká ústa, natož ostré zuby. Je to ale způsobeno tím, že si mořský ježek svá ústa chrání ve spodní části svého těla. A své zuby si rád udržuje ostré jako břitvy.

profimedia-0245734614seaurchineel Mořský úhoř se chystá sežrat mořského ježka. Bodliny ho nezastaví | zdroj: Profimedia

Experti ze Severozápadní univerzity v americkém Illinois zkoumali, jak se zuby mořských ježků opotřebovávají a brousí.

Mořští ježci se snaží vyhnout predátorům, a tak si často prokousávají cestu do úkrytů ve skaliscích a korálech, kde se potom ve spárách mohou ukrýt humrům, úhořům dalším živočichům, kteří si na nich pochutnávají.

Tým ze Severozápadní univerzity v Illinois vedený strojním inženýrem Horaciem Espinosem, expertem na strukturu materiálů, pomocí elektronové mikroskopie zkoumal, jak zuby mořských ježků během abrazivních procesů fungují.

zdroj: YouTube

Výsledky studie potvrzují dřívější hypotézu na mikroskopické úrovni: tyto zuby se brousí otíráním o skály. V podstatě to je obdoba broušení ostří nože bruskou.

"Materiál vnější vrstvy zubu vykazuje všechny znaky plasticity a dokáže regulovat štěpení zubu tak, aby si zub udržel ostrost," řekl Espinosa.

Mořský ježek má prostě zuby konstruované líp než člověk. Když naše vrstva zubů (sklovina) zmizí, je trvale pryč.

Zuby mořského ježka jsou uspořádány ve vzájemně propojeném aparátu s pěti čelistmi. Když se vnější vlákno vrstvy zubů, takzvaný kámen, odštípne, je nahrazeno materiálem novým, který pod ním neustále roste.

Časem se tato vrstva oslabí a odštípne se sama – je to přirozený proces růstu zubů mořského ježka, který se opakuje.  Ze studie tedy vyplývá, že opotřebení vede k větší ostrosti zubů, nikoliv k jejich poškození.

Mořští ježci mají tedy vynikající mechanismus ostření a růstu zubů, který může vědce inspirovat k tomu, aby vyvinuli nové materiály napodobující unikátní proces dentální obnovy. Možná by mohl vést i k vývoji nových zubních náhrad pro lidi s vynikajícími vlastnostmi zubů mořského ježka.

Zdroje:  Nedd.cz

Nejnovější články