Načítání obsahu, prosím počkejte

Hamish McHamish - kocour, který byl duší malého skotského města

13. 9. 2020 – 20:42
0
Hamish McHamish - kocour, který byl duší malého skotského města Bronzová socha kocoura Hamisha McHamisha, skutečného vládce města St Andrews | zdroj: commons.wikimedia.org (autor Natcounts)

Kocour jménem Hamish McHamish patří mezi ta zvířata, která se výrazně zapsala v životě místní komunity, získala si jistou proslulost a i po smrti je jejich památka stále živá. Hamish se totiž na čas stal srdcem skotského města St Andrews.

Myšilov se správným skotským jménem se narodil v roce 1999 majitelce jménem Marianne Baird. U této seniorky strávil první rok svého života. Stával se z něj ale stále větší a větší tulák, který býval mnoho dní mimo domov a nechával se krmit od různých lidí napříč celým městem. Obzvlášť v ulicích kolem jeho původního bydliště se z Hamishe stala doslova komunitní kočka. Paní Baird o něj i přesto pečovala a brávala ho pravidelně k veterináři, byť Hamish nebyl zrovna příklad věrnosti – ale to kočce můžete těžko vyčítat.

V St Andrews se nachází regionální univerzita a město je i oblíbené pro rekreaci. Právě z řad studentů a turistů se začali rekrutovat první skuteční fanoušci kočky. Lidé už věděli, na kterých místech se během dne bude nejspíše vyskytovat, a vyhledávali ho pro vyfocení společné fotky.

Těžko říct, co bylo původním impulsem Hamishovy popularity. Snad jeho nonšalantní procházení ulic, majestátní vzhled daný mohutným kožichem anebo ochota, s jakou o sebe nechával pečovat. Byl to zkrátka kocour, ze kterého přímo dýchalo typické kočičí "pánem města jsem já".

Toho využili místní podnikatelé – kocour měl své facebookové stránky s 5000 fanoušky, které propagovaly lokální turistiku a podniky. Známé bylo i místní knihkupectví, které mělo regál s nápisem "Hamish doporučuje", která obsahovala knihy o rybaření a rybí kuchyni a také romány s vyšším výskytem koček.

Hamish_McHamish_In_Bookshop Hamish McHamish v jednom z místních knihkupectví | zdroj: commons.wikimedia.org (autor Cardinal Wurzel)

Popularity kocoura využil i autor Susan McMullan, který napsal velmi úspěšného průvodce po městě vedený z pohledu Hamishe a jeho každodenních aktivit. Do tisku šla pod názvem Hamish McHamish of St Andrews: Cool Cat About Town ("Hamish McHamish ze St Andrews: Cool kočka o svém městě"). Když byl v lednu 2014 Hamish napaden dvěma psy, vedla se v jeho jméně kampaň za větší zodpovědnost majitelů psů. O Hamishovi se zmiňovala řada novin po celém světě a dostal se i do pořadu BBC The One Show.

V dubnu 2014 pak Hamishovi odhalili pouliční sochu, která vznikla díky velmi populární veřejné sbírce. V listopadu téhož roku ale Hamish uhynul na komplikace spojené s infekcí hrudníku. Správce jeho facebookové skupiny tehdy výstižně napsal: "Nakonec se ukázalo, že infekce hrudníku, se kterou se tak statečně pral, pro něj byla už příliš a už se pro něj nedalo udělat nic lepšího, než ho nechat odejít. Díky ti, Hamishi, za všechny ty roky radosti, které jsi nám dal a za to, že jsi z tolika z nás udělal součást svého života. Ať tvá úžasná duše žije navždy ve městě, které jsi miloval – a kterému jsi vládl! Sbohem, starý brachu."

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články