Načítání obsahu, prosím počkejte

Devět vědou podpořených důvodů, proč si pořídit psa

11. 5. 2021 – 16:55
0
Devět vědou podpořených důvodů, proč si pořídit psa Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Psi jsou nejlepší přátelé člověka – s tím bude asi většina čtenářů souhlasit. Umí šířit radost, být bezpodmínečně milující, ochranitelští i zodpovědní, zkrátka celkově zastat naplno roli člena rodiny. Zodpovědné vlastnictví tedy obvykle bývá veskrze pozitivní záležitost, venčení ve tři ráno a rozkousané papuče jsou v tomto směru marginálie. Abychom toto tvrzení podpořili, přinášíme soupis devíti benefitů, které soužití se psem přináší – a které podporují i vědecké studie.

Díky psům se smějeme

Existuje několik psychologických studií o soužití se zvířaty, kde dobrovolníci měli zaznamenávat, kolikrát za den se upřímně rozesmáli. Byli přitom rozděleni do skupin podle toho, zda žili v domácnosti se psem, více psy, kočkami či bez zvířat. Statisticky pak jasně vyplynulo, že kde se daří pejskům, tam se daří i smíchu. Kočky na tom také nebyly špatně, psi ale vyhráli. Hlasitý smích je přitom mnohokrát vědecky popsán jako skvělá úleva proti stresu a špatné náladě.

Psi jsou věrní

Se psy kráčíme dějinami možná už 30 tisíc let (i skeptičtější odhady hovoří o minimálně 18 tisících let), což vytvořilo tak mnohovrstevnaté soužití dvou odlišných druhů, jaké nemá ve zvířecí říši obdoby. Za tu dobu jsme se na sebe navzájem dokonale adaptovali. Psí instinkt věrnosti smečce se pak při domestikaci neztratil, naopak možná ještě zesílil. Mnoho studií zabývajících se zvířecím chováním popisuje, jak silné pouto pes k člověku cítí. Umí být zkrátka dokonale věrný společník, a to samo o sobě můžeme za benefit označit.

Se psy se snáze socializujeme

Jedna starší studie univerzit v Liverpoolu a Bristolu zjistila, že lidé žijící se psem navazují mnohem častěji nové kontakty. Procházky s mazlíčkem a potkávání nových psů a jejich majitelů, to všechno otevírá prostor pro náhodné konverzace. Samozřejmě, ne každý v tom musí nutně vidět benefit, je ale pravda, že člověk je tvor společenský a podobné fungování v mikrosvětě moderního města má na psychické zdraví pozitivnější vliv než sociální izolace. Navíc se kolem chovatelství psů vytváří komunity, které opět otevírají prostor socializaci.

Díky psům jsme zdravější

Některé výzkumy naznačují, že děti narozené do domácnosti se psem mají nižší pravděpodobnost výskytu astma a alergií. Příčinou může být prach – existuje studie americké Národní akademie věd, která experimentálně vystavovala mladé myši prachu ze psích domácností, kde se zvíře pohybovalo venku i vevnitř. Myším se ve střevech pod vlivem těchto přirozených mikrobů utvořila komunita mikrobů, která měla podle všeho pozitivní vliv proti rozvoji alergií. To by mohlo souviset s jinými studiemi, které právě v domácnostech se zvířecím mazlíčkem sledovaly statisticky menší výskyt těchto obtíží u dětí.

Se psy jsme aktivnější

Moderní civilizační chorobou je obezita a nedostatek pohybu obecně. Statisticky se dá opět sledovat, že majitelé psů, kteří je musí brát z bytů na venčení a procházky, mají lepší míru pohybu než ti, kteří psa nevlastní. Samozřejmě existuje obrovské množství výjimek, jak u líných chovatelů, tak u aktivních lidí bez psa. Obecně ale platí, že psí potřeby pohybu jsou k vyšší fyzické aktivitě výborně motivující, skoro až nutící. Dokonce se lze domnívat, že u seniorů je efekt ještě umocněný. Dostatek pravidelného pohybu, který alespoň v minimální míře pejsek potřebuje, má u starých lidí pozitivní vliv nejen fyzický, ale i psychický.

Psi zachraňují životy

Příkladů bychom v tomto případě našli bezpočet. Od psů zachraňujících majitele při požárech, topení se či loupežích, přes mazlíčky varující před zemětřeseními, až po heroické případy, kdy zvíře vycítilo nebezpečí při omdlévání, záchvatu a podobně. Ano, najdeme i řadu případů smrtícího útoku psa na člověka, v obvyklém, nepatologickém vztahu člověka a jeho psa k tomu skoro nedochází. Naopak, nejsou řídké případy, kdy rodinný pes ochránil například děti před útokem psa cizího. Internet je zase plný vtipných videí, kde pes vyhodnotí dítě hrající si v bazénu jako ohrožení života mláděte a doslova ho vyžene z vody. Z vědeckého hlediska je to opět projev naprosté oddanosti smečce a hlubokého pouta k milovaným lidem.

Psi nám dávají pocit smysluplnosti

Psi jsou lidem skvělí společníci a u seniorů to platí dvojnásob. Jedna studie amerických psychologů ukázala, že staří lidé chovající psa častěji popisovali spokojenost se svým sociálním, fyzickým i emočním stavem. Opět existuje řada výjimek a někdo by mohl říci, že pes není všechno. Obecně ale platí, že pocit zodpovědnosti při péči o psa – a vnímání lásky, kterou nám za tuto péči dává – skvěle přispívají ke zdravému psychickému rozpoložení.

Díky psům jsme sebevědomější

Jiný výzkum psychologů si všímal změny sebevnímání lidí, kteří si čerstvě pořídili psa. Většina dobrovolníků účastnící se studie vypověděla po deseti měsících nového života se psem, že se cítí sebejistější, aktivnější, uvolněnější – a také méně se obávající zločinu.

Psi nás aktivně činí šťastnějšími

Výše řečené zní záměrně trochu šroubovaně. Nejde totiž jen o to, že díky psům jsme šťastnější. Řeč je o přímém probouzení pozitivních emocí, které se pejskům u lidí daří. Řada psychologických studií ukazuje, že už i jen oční kontakt s milovaným zvířetem uvolňuje „hormon štěstí“ oxytocin. Stejný efekt mají společné hry, mazlení a podobně. Různé zaměřené psychologické studie často opakují jedno: statisticky jsou majitelé psa méně stresovaní, méně zažívají pocity osamění a častěji prožívají upřímné pocity štěstí. Pes je zkrátka nejlepší přítel člověka na mnohem více rovinách, než se zdá na první pohled.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články