Načítání obsahu, prosím počkejte

Deset podivných zajímavostí o psech

2. 10. 2022 – 10:28
0
Deset podivných zajímavostí o psech Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Psi jsou nejlepší přátelé člověka a jako takoví poutají zaslouženě naši pozornost. Některé zajímavosti a fakta o psím druhu jsou fascinující, jiné dobře známé. Realita ale umí být někdy i zvláštní a podivná. Následující seznam proto představuje trochu nesourodý výběr různých zajímavostí a obskurností, které se se psy pojí.

Psí oči se vyvinuly k větší expresivitě

Termín „psí oči“ všichni dobře známe, je to ostatně hlavní zbraň pejsků k otevírání lidských srdcí. Specifický, city probouzející výraz ale nebyl vždycky součástí psí anatomie. Podle několika nedávných studií se svalstvo tváře u psů výrazněji vyvíjelo až v průběhu domestikace. Teprve před několika tisíci lety se tak u nich vyvinula schopnost pohybovat obočím nahoru a dolů. Někdo by řekl, že psi se přizpůsobili tomu, aby mohli lépe manipulovat s lidmi – my se však přidržíme neutrálnějšího slova „komunikovat“.

První pes, který obešel svět, dokončil svou cestu letos v květnu

Přesnější by bylo říci „první pes, u kterého máme jeho cestu zdokumentovanou“. Konkrétně šlo o fenku Savannah, která putovala sedm let s cestovatelem Tomem Turcichem. Ten si dal za cíl využívat až na nezbytně nutné části cesty pouze vlastní nohy, a s nimi obejít celou planetu. Cestou bojovali nejen s nepřízní počasí, ale i s nemocemi vedoucími až k takřka roční přestávce v Jižní Americe. Turcich ale na konci cesty přiznal, že bez své Savannah – odolného pouličního křížence zlaté barvy – by to asi nezvládl. Cestu ukončili v květnu roku 2022 a protože nevíme jistě, zda někdy v minulosti podobně nějaký pes necestoval, je Savannah uznána za prvního známého psa, který obešel svět.

Psi nemají funkční klíční kosti

Tuto zajímavost mají rádi angličtí mluvčí. V angličtině se totiž klíční kost nazývá „collarbone“, což doslova značí „obojková kost“. A na toto konto je zajímavé, že zrovna psí obojková kost nemá vůbec žádnou funkci, ba dokonce skoro neexistuje. V lidském těle slouží klíční kost k připojení ramen k tělu. U psů jsou ale horní končetiny v ramenou uchyceny v podstatě pouze svaly a měkkými tkáněmi. Rudiment klíční kosti je tak v jejich těle tvořen v podstatě jen centimetrovou chrupavkou.

Světový rekord v počtu míčků v tlamě padl v roce 2020

Psi milují aportování tenisových míčků, pro některé z nich je to skutečně hluboká vášeň. Všechny rekordy v tomto směru ale překonal v roce 2020 zlatý retrívr Finley z New Yorku. Ten zástupcům Guinessovi knihy rekordů dokázal, že je schopen nést v tlamě až šest tenisových míčků naráz.

Psí pupík bývá těžko k nalezení

Všichni psi mají pupík, stejně jako lidé a většina savců. Funkce je pořád stejná – jde o místo, kde bylo mládě připojeno k matce pupeční šňůrou. Kvůli odlišné anatomii se ale u řady plemen pupík velmi špatně hledá. Nemívá podobu prohlubně, ale často jen jaké nezřetelné oválné jizvy či zvrásnění. Z toho pak plyne mylná představa některých lidí, že psi ani pupík nemají.

Nejstarší potvrzený pes se dožil skoro třiceti let

Podobně jako u titulu „nejstarší člověk“ bývá i u psů problém s věrohodností záznamů. Guinessova kniha rekordů ale jako nejstaršího psa s jednoznačně potvrzeným věkem uvádí australského ovčáka Bluey. Ten uhynul v roce 1939 ve věku 29 let a 5 měsíců.

Psi mají kost v penisu

Tato poněkud choulostivá záležitost vynikne jako zajímavost ve srovnání s lidmi. Naše anatomie totiž žádnou takovou pyjovou kost čili bakulum, jak říká správné názvosloví, nemá. U psů a řady dalších savců je ale přítomna.

Psi kálí podle magnetického pole země

O této zajímavosti jsme už naše čtenáře informovali: studie z roku 2013 velmi věrohodně prokázala, že psi dokáží vnímat magnetické pole země. Z nějakého naprosto záhadného důvodu ale preferují, pokud jim to prostředí dovolí, zaujímat při vykonávání velké potřeby orientaci těla právě podle tohoto pole. Exkrementní kompas je tak směřuje dle severojižní magnetické osy. Vtipné na této studii je, že je považována za pravdivou – ale nedokázala najít odpověď na otázku, proč to vlastně psi dělají.

I psi se mohou spálit od sluníčka

Někdy máme pocit, že popálení od slunce se týká jen nás, lidí. U psů si většinou rudnutí a loupání kůže ani nevšimneme. Přitom pokožka našich mazlíčků má v podstatě stejné vlastnosti jako ta lidská. Jen ji velmi často kryje srst, která dokáže nebezpečné sluneční paprsky odstínit. U krátkosrstých či jemnosrstých plemen je ale potřeba dávat v létě pozor nejen na přehřátí, ale i na přímé popálení.

Nejvzácnější plemeno světa

Za nejvzácnější psí plemeno bývá obvykle označován činuk. Tento pes byl vyšlechtěn jako tažný v Novém Hampshiru na začátku 20. století, a i když se kdysi těšil značné oblibě, v roce 1981 málem vyhynul. Je to přitom pes výborných vlastností, s potenciálem nejen k excelentnímu tažení saní, ale i k roli skvělého rodinného mazlíčka. Problém je v tom, že ročně se rodí jen několik desítek štěňat a vlastně pořád není jisté, zda činuk nakonec nezmizí.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články