Načítání obsahu, prosím počkejte

Chovatelé psů se během pandemie cítili více milovaní

23. 12. 2021 – 9:03
0
Chovatelé psů se během pandemie cítili více milovaní Psi nás milují. Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Lidé, kteří chovají psa, se během pandemie cítili více milovaní a oceňovaní, než jejich vrstevníci, kteří psa nemají. Měli i menší pravděpodobnost propadnutí depresím, vyplývá ze studie zveřejněné v odborném magazínu PLOS One.

Lidé, kteří vlastnili psa, měli v průměru vyšší skóre, když hodnotili, jak velkou podporu mají ve svém okolí. Tu výzkumníci definovali třemi body: pocitem, zda je o ně pečováno, přesvědčením, že je někdo miluje, váží si jich a oceňuje je a sounáležitostí s jejich bližními.

Podle výzkumníků nebyl tento efekt velký, ale byl statisticky významný.

„Majitelé psů uváděli, že mají k dispozici výrazně víc podpory než potenciální majitelé psů,“ napsali autoři studie v odborném časopise PLOS One. „Jejich skóre deprese bylo také nižší. Celkově naše výsledky naznačují, že vlastnictví psa mohlo lidem poskytnout silnější pocit podpory, což mohlo pomoci zmírnit některé negativní psychologické dopady způsobené pandemií covidu-19.“

Studie, kterou vedl Francois Martin ze společnosti Nestlé Purina Research z města St.Louis v americkém státě Missouri, se zúčastnilo přibližně 1500 dobrovolníků. Polovina z nich psy vlastnila. Výzkumníci klasifikovali druhou polovinu jako „potenciální majitele psů“ - tedy ty, kteří psa neměli, ale uvedli, že „mají velký nebo extrémně velký zájem o to, aby ho v budoucnu vlastnili“.

Prospěšnost pro duševní zdraví

Výsledky však nebyly zcela jednoznačné. Výzkumníci mezi oběma skupinami nezjistili žádné rozdíly ve skóre vyjadřujícím úzkost a štěstí.

Tento typ studie také neprokazuje příčinu a následek. Je pravděpodobné, že pro člověka, který již má dobrou podporu rodiny a přátel, je snazší mít psa. Autoři studie nicméně citují předchozí studie, které naznačují, že psi mohou být prospěšní pro duševní zdraví.

„Lidé vnímají domácí mazlíčky jako vždy dostupné, předvídatelné v jejich reakcích a neodsuzující. Kromě toho je považují za závislé a pečující o své majitele s bezpodmínečnou láskou. Reakce domácích mazlíčků nejsou založené na tom, kdo je daná osoba ani na jejích sociálních schopnostech, což poskytuje určitou míru lehkosti a pocitu úlevy, které se v jiných mezilidských interakcích obvykle nevyskytují,“ uvedli výzkumníci.

Nejnovější články