Načítání obsahu, prosím počkejte

Vzácný miniaturní husky, kterého jen tak neseženete

7. 4. 2020 – 19:40
0
Vzácný miniaturní husky, kterého jen tak neseženete Aljašský klee kai vypadá jako husky, ale je zhruba poloviční | zdroj: Profimedia

Aljašský klee kai, nebo také mini husky, je jedním z nejmladších psích plemen - byl vyšlechtěn teprve v polovině 70. let. "Na svědomí" ho má americká chovatelka Linda Spurlinová, které učarovala drobná fenka křížence aljašského huskyho, jež vážila pouhých osm kilo. Rozhodla se, že podobnou miniaturu huskyho musí také doma mít.

Ke šlechtění použila sibiřské husky, jejich aljašské protějšky, šiperky a americké eskymácké psy tak, aby výsledný pes vzhledem co nejvíce připomínal huskyho, ale dosahoval výrazně kompaktnějších rozměrů. Trvalo jí to zhruba deset let, ale podařilo se. Mini husky má místo dvaceti kilo a kohoutkové výšky 55 centimetrů výšku v kohoutku 25 až 33 centimetrů a váží 4,5 až 9 kilogramů. To vše musí samozřejmě splňovat bez známek nanismu.

Nové plemeno Spurlinová původně pojmenovala jen klee kai, což v inuitštině znamená "malý pes". Později přibyl i přívlastek "aljašský", nikoli však kvůli křížení s aljašským husky, ale protože zakladatelka chovu na Aljašce žije.

Mezinárodní kynologická organizace FCI plemeno stále ještě neuznala, Asociace nejvzácnějších plemen ho registrovala v roce 1997. Najít evropského chovatele je zatím prakticky nemožné, a tak se s tímto plemenem Češi pravděpodobně osobně nesetkali. Postupně však získává na popularitě, a tak je založení evropského chovu jen otázkou času.

Veselejší a hravější husky

Jak už jsme uvedli, jde o malé plemeno, které má znaky severských psů – tedy osvalené tělo, hustou srst, jemnou hlavu s velkýma trojúhelníkovýma ušima. Uznávají se tři barevné varianty: černá s bílou, šedá s bílou a červená s bílou. Oči mají modré nebo oříškové, často se však u nich objevuje heterochromie.

Povahou jsou mini husky odlišné od svých jmenovců. Jsou mnohem hravější, veselejší a nejsou příliš dominantní. Rády se učí novým věcem, jejich výcvik je tak poměrně snadný. Sice je možné chovat je celoročně venku, mnohem líp jim však bude uvnitř. Jsou totiž velmi oddaní své rodině a samota jim nedělá příliš dobře. Jejich psychické strádání se tak může snadno odrazit na vybavení bytu či zahrady.

Co se týká péče, jsou o klee kaiové poměrně nenároční. Musíte se ale smířit s tím, že dvakrát ročně línají a srst je potřeba pravidelně vyčesávat. Jako nové plemeno vyšlechtěné ze silných a zdravých severských psů netrpí výraznějšími zdravotními potížemi. V relativním zdraví se tak dožívá poměrně vysokého věku, a to 12 až 16 let.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články