Načítání obsahu, prosím počkejte

Irský vlkodav: nebezpečná šelma, či oddaný společník?

25. 3. 2020 – 23:08
0
Irský vlkodav: nebezpečná šelma, či oddaný společník? Irský vlkodav na první pohled upoutá svou výškou | zdroj: Profimedia

Vysoký, štíhlý, dobře stavěný a už na první pohled vyhlížející ušlechtile a vznešeně - to je irský vlkodav. Co to obnáší pořídit si takového domácího mazlíčka?

Málokteré psí plemeno působí tak majestátně jako irský vlkodav. Žádný div, že se v minulosti těšil oblibě šlechticů i králů. Najdeme ho dokonce ve znaku těch irských. Původně však vlkodav nesloužil pro okrasu, nýbrž jak jeho název napovídá, měl chránit před vlky a dokonce je i lovil: dokázal je uštvat a zabít.

Jde o starodávné plemeno. První písemná zmínka o něm pochází ze 4. století n. l. Do Irska se dostal údajně s Kelty. V 19. století mu hrozilo vyhynutí spolu s vlky, ale naštěstí se podařilo tuhle nádhernou rasu znovu obnovit.

Irský vlkodav na první pohled upoutá svou výškou, tam s ním může soutěžit jen německá doga. Vlkodav patří mezi chrty. Potřebuje pohyb a dostatek prostoru. Není vhodný do bytu. Ideálním prostředím je pro něj rodinný dům s velkou zahradou. Ke svým pánům přilne. Svou rodinu miluje a je jí plně oddán. Kromě reprezentativního vzhledu se může pochlubit i značnou inteligencí a výborným zrakem. Nedožívá se ale příliš vysokého věku, v průměru jen 7 let.

Vlkodavové mají mírnou povahu. Vyžadují klid a nerušený odpočinek. Vytváří si silné pouto ke své rodině a špatně snáší samotu. Mají rádi děti. Pokud však vlkodav cítí, že jsou jeho páni ohrožení, bude je bránit s veškerým nasazením. Není radno ho dráždit a provokovat. Nejde sice o typického hlídacího psa, ale svou oddaností nezklame. Když jsou jeho blízcí v nebezpečí, veškerá jeho mírnost ustupuje do pozadí.

Irský vlkodav je mohutné plemeno, které vyžaduje dostatek péče a kvalitní stravu. Bývají u něj častější zdravotní potíže. V raném věku si žádá důslednou výchovu a větší péči vyžaduje i jeho srst. Pozornost, kterou mu věnujete, se vám však určitě vrátí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články