Načítání obsahu, prosím počkejte

Černý ďáblík šiperka - ovčák, který nikdy nepásl

4. 4. 2020 – 11:54
0
Černý ďáblík šiperka - ovčák, který nikdy nepásl Šiperky vzhledem i povahou připomínají ďáblíky | zdroj: Profimedia

Malý černý huňatý psík už od pohledu nezapře svůj temperament. Šiperky jsou mimořádně hraví psíci a skvělí hlídači, kteří milují svou rodinu a budou "své" děti bránit vlastním tělem. Sousedi z nich už ale tolik nadšení nebudou, uštěkanějšího psa byste totiž hledali těžko…

Šiperky jsou poměrně staré plemeno, první zmínky o nich se objevily v již v 15. století. Přesný původ však není doložený a vedou se stále spory o to, zda je jejich předkem belgický ovčák nebo spíš špic, kterému jsou vizuálně podobnější. Jde o belgické plemeno, jehož název ve vlámštině znamená "malý ovčák". Ovce sice nikdy nepásl, zato sloužil na lodích, kde lovil drobné hlodavce, hlídal plavidlo a dělal společnost námořníkům.

Popularita tohoto plemene vzrostla mimo jiné díky tomu, že jeho milovníkem byla belgická královna Marie Henrietta. Šiperky se tak dostaly z lodí a selských dvorů i mezi vyšší společenské třídy a následně byly ustanoveny jedním z národních plemen Belgie.

Módním psem jsou stále, byť spíš než jako hlídači jsou chovány jako společníci. Standard plemene byl oficiálně stanoven v roce 1888. Do Česka se dostala šiperka až v roce 1991, i zde si ale brzy získala oblibu.  

S ocáskem i bez ocásku

Šiperky jsou malí, v kohoutku 22 až 33 centimetrů vysocí psi, kteří váží mezi třemi a osmi kilogramy. Jejich v poměru k tělu velká hlava s trojúhelníkovýma ušima je podobná hlavě lišky. Standard uznává pouze jednu barvu, a to černou. Zajímavostí je, že někteří psi se rodí s ocasem, jiní bez.

Pokud nevedete aktivní život, měli byste si pořízení tohoto plemena raději rozmyslet. Jde o velmi temperamentní psíky, které jen tak něco neunaví. Protože jsou zároveň i velmi chytří, hraví a rádi se učí novým věcem, jsou ideálními kandidáty pro agility, dog dancing a podobné psí sporty.

Lidi mají šiperky rády, problém nemají ani s dětmi, ba právě naopak – děti milují a neúnavně s nimi budou blbnout na zahraně, hrát si a aportovat. Svou rodinu jsou ochotné bránit vlastním tělem.

I když jde o malé psy, chtějí vládnout svému teritoriu a jsou skutečnými hlídači střežícími si své území. To může být trochu problém v bytovém domě – jakmile se někde něco šustne, začínají hlasitě štěkat poměrně nepříjemným, vysokým hlasem. Takže to chce hodně tolerantní sousedy…

Co se týká péče, žádnou speciální nevyžadují. Protože šiperky nemají typický psí zápach, není potřeba je často koupat a stačí jednou týdně pročísnout srst. Jsou to jinak přirozeně zdraví psi, kteří netrpí ve větší míře žádnými nemocemi a dožívají se ve zdraví vysokého věku až 15 let.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články