Načítání obsahu, prosím počkejte

'Teriér anglického gentlemana', který vzešel z krvavé pouliční zábavy

10. 3. 2021 – 10:13
0
'Teriér anglického gentlemana', který vzešel z krvavé pouliční zábavy Manchesterský teriér je hravý společník, ale i tvrdý hlídač. | zdroj: Profimedia

Teriéři představují poměrně širokou skupinu psů šlechtěných v Británii především pro lov krys a menší zvěře. Mnozí z nich patřili v dobách největší slávy k nejpopulárnějším plemenům, zároveň jejich zlatá doba už trochu pohasla. Výborným příkladem takového psa je manchesterský teriér, který se na sklonku viktoriánské éry vyvážel do řady zemí světa jako mimořádně oblíbený „teriér anglického gentlemana“. V průběhu 20. století ale zažil jak hrozbu vyhynutí, tak opatrné znovuzrození.

O manchesterském typu teriéra se objevují zmínky už v raném 16. století v knize De Banibus Britannicis. K současnému plemeni ale museli mít tehdejší psi ještě velmi daleko. Základem pro vznik moderního manchesterského teriéra bylo patrně plemeno tzv. černohnědého teriéra. Tak se označuje jedna z nejranějších variant teriéra, která byla praotcem mnoha dnešních plemen. Termín označoval poměrně širokou variantu univerzálního pracovního psa, jednou z jeho nejcennějších vlastností pak byly takřka až legendární schopnosti lovce krys.

Kdo pobije krysy jako první

Černohnědý teriér jako takový je dnes považován za vyhynulého, manchesterské plemeno se mu ale v některých ohledech blíží. V průmyslových městech 19. století byli psí zabijáci krys nesmírně ceněni – to proto, že krysy byly v nových metropolích velmi rozšířené.

Zároveň s tím byly spojené některé formy zábavy, na dnešní dobu poměrně drsné. V jednom takovém „sportu“ byl teriér vpuštěn do uzavřeného prostoru plného krys a měřilo se, za jak dlouho je zvládne všechny pobít. Mimo jiné šlo o zábavu, ve které se točily i značné částky pro vítěze spojené se sázkami.

Proto se objevila snaha vylepšit černohnědého teriéra za tímto účelem – jeho křížením s whippetem, a v menší míře možná i s italským chrtem a jezevčíkem, pak vzniklo nové plemeno. Protože kolem roku 1860 bylo centrem jeho chovu město Manchester, nový název se nabízel – od roku 1880 byl znám jako manchesterský teriér.

Přežil svou smrt

Pes vzešlý z krvavé pouliční zábavy si ale velmi rychle získal značnou oblibu. Pro svou povahu vesele živého a naprosto věrného společníka se začal šířit i ve vyšších vrstvách. Soubojové arény teriérů a krys navíc byly zakázány, a tak se psi přesunuli z ulic na výstaviště. Ke konci 19. století se jich stovky z Manchesteru vyvážely do Německa i do Spojených států a pes si získal přezdívku, či možná dokonce obchodní značku „teriér anglického gentlemana“. 

O pár desítek let později ale přišla katastrofa. Během druhé světové války mnoho chovných programů zaniklo a manchesterský teriér skoro vyhynul. V roce 1945 dokonce hlavní klub registroval jen 11 jedinců.

V následujících desetiletích se ale podařilo s velkým úsilím plemeno zachránit i díky sesbírání neregistrovaných psů. Teriér je tak dodnes označován za „zranitelné plemeno“, ale například jen v Česku je hned několik chovatelských stanic a něco přes sto registrovaných psů.

Hravý společník, ale i statečný tvrďák

Popis ideálního manchester teriéra z 19. století je dodnes platný: hladká a přiléhavá srst, čenich dlouhý a zužující se, rovná a plochá lebka, malé jasné oči, nepříliš široké plece, barvy jedině černá a hnědá. K tomu lze dodat, že tento teriér stavbou těla působí elegantně a zároveň díky dobrému osvalení atleticky.

Může mít stojaté či „zlomené“ uši (dřívější běžné kupírování je dnes zakázáno), ocas je krátký a tlapky drobné. Patří spíše k menším, dorůstá maximálně 35 cm při 8 kg hmotnosti. Ještě poznamenejme, že existuje i tzv. anglický toy teriér. Ten vznikl v 19. století jako miniaturní varianta manchesterského teriéra, za samostatné plemeno je považován až od roku 1962. Stavbou těla je podobný, má ovšem jen asi poloviční hmotnost a celkově působí mnohem subtilněji.

Je to co do povahy ukázkový teriér: neustále v pozoru, neustále připravený. Navzdory menšímu vzrůstu je to výborný – a velmi hlučný – hlídač. Má v sobě i kus tvrdosti a statečnosti, není ale agresivní. Především je ale velmi inteligentní a ke svým lidem zcela otevřený. Jako takový je to velmi hravý, veselý a milující společník, který má rád děti a celkově svou rodinu bezmezně miluje.

Snad jen při zanedbané výchově má problémy s respektem a podléhá tvrdohlavosti. Milovníci plemene říkají, že celou jeho povahou se prolíná jistá hrdost a sebevědomí – přezdívka „teriér anglického gentlemana“ prý byla daná právě touto jeho hrdou povahou.

Manchesterský teriér je velmi dobrým rodinným psem. Není příliš náročný na prostor a vlastně to ani není moc vytrvalý sportovec. Nepatří tedy mezi psy, kteří vyžadují velkou dávku pohybu a fyzické aktivity. Zároveň to není lenoch a jeho aktivní, živá povaha se přenáší i na majitele. Možná má dobu své největší slávy za sebou, návrat k oblíbenosti se ovšem úspěšně daří.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články