Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč si kočka někdy lehá do svého záchodku?

22. 10. 2021 – 17:45
0
Proč si kočka někdy lehá do svého záchodku? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kočičí mazlíčky někdy můžeme přistihnout, jak si dávají šlofíka na těch nejpodivnějších místech. Leccos se dá tolerovat, pokud ale kočka ke spánku začne vyhledávat svůj vlastní záchodek, tak tím svého majitele rozhodně nepotěší. Pro toto chování existují jak zdravotní, tak behaviorální vysvětlení a aby ho bylo možné řešit, je potřeba pokusit se příčinu odhalit.

Než se člověk začne zamýšlet nad chováním jako důsledkem psychických pochodů, měl by se pokusit vyloučit příčiny zdravotní. Co tedy může vést kočky k tomu, že začnou polehávat na místě, kde by měly pouze vykonávat potřebu? Jednou z možných příčin mohou být problémy s močovými cestami, tedy různé infekce, kameny a podobně. Ty jsou u koček překvapivě časté a většinou se projevují nejen bolestmi, ale i neutuchajícím pnutím – zvíře má kvůli vnitřním tlakům neustále pocit, že potřebuje močit.

Pokud byla kočka do té doby dobře naučená chodit na bedýnku, může v ní trávit spoustu času prostě proto, že jí tam instinkt znovu a znovu vrací. Takovou situaci poznáme většinou podle toho, že zvíře je zjevně neklidné. V případě zablokování cest močovým kamenem pak bolestivě naříká – v takové situaci není možné ztrácet čas a je potřeba urychleně vyhledat pomoc.

Než to ale dojde tak daleko, zvládne se kočka s obtížemi vyprazdňovat. Někdy ale bedýnku už vůbec neopouští a my ji tam můžeme najít spící. Podobně se pak mohou projevovat i obtíže s ledvinami, diabetem a podobně. Zkrátka pokud nám začne mazlíček obývat záchodek, je dobré sledovat, zda je s jeho vyprazdňováním a dalšími tělesnými projevy vše v pořádku.

Někdy také může mýt vyhledávání záchodku projevem chybějících látek v těle. Kupříkladu anemické kočky vyhledávají některé druhy steliva, které se snaží kvůli jejich složení požírat. Pokud zjistíme, že kočka žere vystýlku záchodku, je opět dobré se poradit s veterinářem – opět totiž platí, že jde pravděpodobně o projev nějakého skrytého zdravotního problému.

Pocit bezpečí

Jak jsme ale uvedli, na vině bývají i behaviorální příčiny. Kočka se na bedýnku učí chodit jako na bezpečné místo. Tak to má řada menších šelem, zjednodušeně řečeno se vyprazdňují jen tehdy, pokud se cítí uvolněné a chráněné. Proto se kupříkladu některé kočky vystavené příliš silným dávkám stresu mohou ke svému záchodku upnout jako k místu, které je známé, spojené s pocity bezpečí, a navíc povědomým pachem.

Takový problém můžeme řešit nejen tím, že se snažíme odstranit příčiny stresu, ale také že vytvoříme kočce bezpečné útočiště jinde. Možná potřebuje jen útulný pelíšek na chráněném místě, vystlaný oblíbenou dekou a dalšími předměty se známými feromony.

Podobně se potřeba bezpečného místa projevuje nejen u klasického stresu, ale třeba i u nejistoty dané příchodem nové kočky do domácnosti, dítěte a podobně. Něco je jinak a svět ztratil svůj řád? Šup do záchodku, kde obklopena svým vlastním pachem bude kočka mít pocit, že je vše v pořádku.

Ještě musíme zmínit specifický případ lehání v záchodové bedýnce – březí kočka to může považovat za vhodné místo k nachystání se k vrhu. Opět kvůli pocitům bezpečí a intenzivně známému místu spojeného s vlastním pachem. Nezapomeňme, že kočky si svými feromony značkují teritorium. Ve světě takových značek může být vlastně záchodek trochu paradoxně zářícím majákem, srdcem celého teritoria.

Hledání pelíšku

Bavíme se samozřejmě o kočkách, které už byly na používání bedýnky naučené a jejichž chování se změnilo. Jestliže učíme používání záchodku koťata, případně si doneseme domů kočku z útulku, která na něco takového není zvyklá, pak lehání si v bedýnce je prostým projevem hledání pelíšku. Řešením je znovu stejné, kočce je potřeba nabídnout alternativu v podobě vhodnějšího budoáru.

Obecně lze asi říci, že když si mazlíček začne lehat do záchodku, je dobré se nad situací zamyslet. Někdo by se možná chtěl prostě jen rozčílit – kočka je čuně a když ji okřiknu, tak ze svých výkalů vystřelí a uvědomí si to. Situace jsou ovšem málokdy tak jednoduchá a jak jsme zmínili, polehávání v toaletě většinou zrcadlí nějaký jiný problém či faktor ovlivňující zdraví či psychiku zvířete.

Zdroje:  Vlastní , pawtracks.com

Nejnovější články