Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč někteří psi nevrčí?

27. 11. 2020 – 7:34
0
Proč někteří psi nevrčí? Vrčení je psí přirozenost, používají ho k zastrašení či varování | zdroj: Pixabay

Občasné vrčení, zaštěkání a vycenění zubů patří ke všem psům. Tedy alespoň by v nějaké podobě mělo. Jenže co když pes prostě nevrčí ani ve chvílích, kdy by se to dalo očekávat i od toho největšího kliďase?

Vrčení je přirozené - a v podstatě žádoucí - chování psa ve chvílích, kdy chce někoho odradit, zastrašit či varovat před možným útokem. Někteří si vrčením například hlídají misku, což už je o něco míň vhodné.

Nicméně pokud někteří psi ne a ne zavrčet, bylo by záhodno, aby se chovatelé zamysleli, zda nemá pejsek žádné jiné problémy. Zejména pokud přestal vrčet najednou z ničeho nic.

V takovém případě to může znamenat třeba zánět či otok hrdla. Také může trpět vážnějšími zdravotními problémy a vrčení by ho příliš vysilovalo. Takže pokud v poslední době aktivita vašeho pejska podezřele poklesla a navíc už nenajde ani sílu na zavrčení, šup s ním veterináři. 

Jiná vysvětlení jsou spíše psychologická nebo spojená s osobností psa. Velkou roli v pochopení toho, proč nevrčí, hraje fakt, zda jste prvním majitelem chlupáče, nebo jste si ho například vzali z útulku. Ve druhém případě není absence vrčení zase až tak překvapivá. Vysvětlení se nabízí několik.

Osobnost

Prostě máte doma klidného a tichého psa, co nevrčí a neštěká, smiřte se s tím. Má to své výhody. Jednak nebudete muset řešit stížnosti sousedů a jednak když najednou začne vrčet a cenit zuby, budete vědět, že se opravdu něco děje.

Pokud ale potřebujete, aby sem tam v rámci varování zavrčel (třeba pokud nechcete, aby ho hladili cizí lidi), budete ho to asi muset naučit. Ideálně formou pozitivní výchovy, kdy budete jeho vrčení na povel oceňovat pamlsky. Počítejte ale s tím, že spíš než jako klasické vrčení bude výsledný zvuk připomínat spíš mrčení. Ale i to k odstrašení nežádoucích osob bude stačit.

Zkušenost z minulosti

Tento bod platí hlavně tehdy, pokud nejste prvním majitelem. Příčinou může být, že byl v minulosti pes za vrčení trestaný, případně trénovaný k tomu, aby nevrčel. Obě možnosti jsou pravděpodobnější, pokud jde o psa z útulku. Ale možné je, že jste psa vrčení odnaučili nevědomky vy sami. V takovém případě by opět bylo dobře mu jeho přirozenost připomenout a nenásilnou formou pomocí odměn ho to znovu naučit. 

Stáří

Poměrně jednoduchým vysvětlením toho, proč pes tolik nevrčí, může být i to, že už není žádný mladík. Kromě toho, že ho mohou trápit už zmíněné zdravotní neduhy, hraje roli i zhoršující se sluch. Chlupáč jednoduše neslyší tolik zvuků, které by ho podnítily k vrčení.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články