Načítání obsahu, prosím počkejte

Při chovu potkanů berte ohledy na jejich inteligenci

1. 4. 2022 – 17:32
0
Při chovu potkanů berte ohledy na jejich inteligenci Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Potkany nemají všichni lidé v lásce, jejich chovatelé ale vědí, že jsou to tvorové nejen velmi přátelští, ale hlavně mimořádně inteligentní. Při správné péči se tak stávají skvělými mazlíčky, se kterými si jejich lidé užijí spoustu legrace. Právě na potkaní inteligenci je ale potřeba při chovu brát ve více směrech ohled. 

Potkani mají nejen skvělou paměť, ale také se dobře učí podle svých získaných zkušeností. Taková mysl ale potřebuje dostatek stimulace a podnětů, jinak se propadá do nudy a z toho rostoucí frustrace. Navíc se s inteligencí pojí nezřízená zvědavost, takže je při zařizování potkaního bydlení potřeba často myslet i na bezpečnost těchto hlodavců. V jakých různých aspektech chovu je tedy dobré mít potkaní inteligenci na paměti? 

Potkani jsou společenská zvířata 

Potkani jsou velmi společenští, přičemž ne všechny aspekty jejich sociálního chování člověk vnímá. Používají například celou širokou frekvenci pro nás neslyšitelných zvuků, pomocí kterých komunikují s jinými potkany. Z toho důvodu je pro plnohodnotný, bohatý život těchto mazlíčků vždy lepší, pokud jsou chováni alespoň ve dvojici. To ovšem neznamená, že by pak nejevili zájem o člověka. Naopak, vnímají celou „tlupu“ jako svou rodinu a od lidí se nechávají hladit, mazlit a náklonnost jim oplácí jako by šlo o přátelského potkana – čištěním kůže a srsti. Potkan trpící samotou a nedostatkem komunikace se může doslova zbláznit a mít doma celé dny opuštěného solitérního jedince se rovná týrání zvířat. 

Potkany lze vycvičit 

Dalším z projevů inteligence těchto velkých myší je jejich hravost. Ta se projevuje i v tom, že se potkan dokáže učit různé triky a kousky, podobně jako třeba psi nebo papoušci, přičemž při citlivém výcviku jde v podstatě pořád hlavně o hru. Potkany tak můžete naučit reagovat na své jméno, aportovat, skákat přes překážky, chodit po laně a podobně. Nemluvě o řešení různých hádanek, bludišť a podobně. Celý takový výcvik by měl být veden v pozitivním duchu a se spoustou dobrých odměn. Potkanům poskytuje řadu mentálních podnětů a poskytuje jejich inteligenci vítané zaměstnání. 

Potkani jsou velmi čistotní 

V obecném povědomí máme možná potkany a krysy spojené s prostředím špíny, smetišť a kanálů. Domácí mazlíčci ale dokazují, že jsou to ve skutečnosti velmi čistotná zvířata, která věnují péči o svou srst a hygienu pozornost srovnatelnou například s kočkami. Navíc se čistí i navzájem, čímž utužují sociální vazby. Chovatel by měl udržovat potkaní bydlení v dobrém pořádku, neboť právě díky své inteligenci vnímají tito tvorové špínu jako problém, který je potřeba řešit. 

Potkani potřebují podnětné obydlí 

Ačkoliv si takové mazlíčky chovatelé často berou do rukou a mohou je pouštět i na volno, je základem chovu dobře vybavená klec. Právě vybavení klece by mělo zase reflektovat rozumové schopnosti potkanů a nemělo by jít o nějaký hlodavčí holobyt. Správná klec obsahuje různé skrýše, možnosti šplhání a několik pater různých podlážek a odpočívadel. Potkani střídají chvíle mimořádné aktivity, kdy opravdu ocení klec členitou, s chvílemi hluboké relaxace, pro kterou musí být prostor připraven. V kleci by tedy neměly chybět ani různé hračky, provazy na šplhání, trubky k prolézání, zavěšené „hamaky“ k odpočívání a podobně. Hračky by se ideálně měly střídat, aby potkani opět nepropadali nudě. 

Mimo klec je potřeba myslet na bezpečnost 

Jak jsme řekli, jedním z projevů inteligence je mimořádná a nezastavitelná zvědavost. Je správné a žádoucí pouštět tyto mazlíčky i mimo klec. Je ale potřeba být přitom na pozoru a dopředu připravit prostor tak, aby byl bezpečný. Nepodceňujme schopnosti potkanů dostat se na nečekaná místa či ochutnat zcela nevhodné materiály. Zvláštní pozornost proto věnujme různým skulinám za nábytkem, kabelům, pokojovým květinám a podobně. 

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články