Načítání obsahu, prosím počkejte

Neoféma modrohlavá, nejkrásnější z krásných papoušků

21. 9. 2020 – 9:51
0
Neoféma modrohlavá, nejkrásnější z krásných papoušků Neoféma modrohlavá - sameček | zdroj: public domain

Neofémy jsou rodem australských papoušků, jehož druhy mají společné pestré zbarvení, charakteristický vzhled a životní styl. Jednotlivé druhy se od sebe ale v některých aspektech liší, jedním z nich je i rozšíření v přírodě a mezi chovateli. Zatímco některé neofémy jsou kriticky ohrožené, tak neoféma modrohlavá patří nejběžnější a nejčastěji se vyskytující zástupce rodu mezi domácími mazlíčky.

Neoféma modrohlavá je v přírodě endemitem střední, jižní a jihozápadní Austrálie. Tito papoušci mají rádi sušší, teplé oblasti, čemuž jsou dobře přizpůsobení. Jsou například známí tím, že vydrží velmi dlouho bez pití vody, kterou dokáží na čas přijímat jen z potravy. Neofémy žijí celoročně ve stabilních párech, jen výjimečně vytváří malé skupiny. Živí se hlavně semeny travin, jako potravu ale využívají i některé sukulenty.

V přírodě mají momentálně status stabilního druhu, ale v oblastech, kde rychle ubývají stromy nutné pro hnízdění, se ztrácí. Populaci také až donedávna narušoval masivní odchyt daný právě oblibou na trzích s exotickými ptáky. Odborníci tak upozorňují, že jiné neofémy se už do kritického stavu dostaly a že je potřeba situaci sledovat.

Barevné mutace za cenu chatrného zdraví

Neofémy modrohlavé měří do 21 cm, patří tedy mezi středně menší papoušky. Jejich milovníci říkají, že není krásněji zbarveného papouška. I když by chovatelé jiných druhů hluboce nesouhlasili, přesto je potřeba uznat, že jde o skutečné skvosty. Samečci mají zářivě modrou obličejovou část hlavy, žluté břicho, zelená záda a tmavě rudou hruď. Neofémy patří mezi ty papoušky, jejichž pohlaví lze rozlišit podle barev – samičky totiž postrádají onu rudou okrasu na hrudi.

Celkový vzhled ptáka formuje ještě jeho zobák. Společným znakem všech neofém je totiž velmi malý, dolů směřující zobák. Papoušek tak z profilu působí trochu atypicky pro toho, kdo je zvyklý na druhy pyšnící se zobákem mnohem výraznějším.

Kromě přírodního zbarvení se v zajetí podařilo vyšlechtit taky velké množství barevných mutací. Nicméně honba některých chovatelů za co nejexotičtěji zbarvenými papoušky vedla až k přešlechtění, které má u některých jedinců za následek křehké zdraví. Kupříkladu pro velmi vzácnou mutaci fialovo-bílou (tzv. violeta) se uvádí skutečně vysoká úmrtnost mladých jedinců.

Když už je řeč o nemocích, tak je potřeba ještě dodat, že neofémy jsou poměrně náchylné k různým infekcím, rozhodně více, než je u jiných malých druhů papoušků běžné.

Klidní a přátelští papoušci

Přesto však chovatelé na neofémy modrohlavé nezanevřeli. Kromě jejich skutečně atraktivního vzhledu je hlavním důvodem jejich povaha. Jsou to totiž velmi klidní, přátelští mazlíčci, kteří udivují svou zvědavostí a hravostí. Zároveň patří mezi nejtišší papoušky, kterým nejsou vlastní hlučné projevy.

Neofémy je vhodné chovat v párech, dobře se ale snáší i s jinými druhy ptáků. Neofémy samozřejmě ocení prostornou voliéru, pro samostatný pár ale stačí i větší klec.

Neofémy nepatří sice mezi úplně běžné papoušky, jsou ale stále dostupnější. Některé aspekty jejich chovu jsou sice náročnější, hlavně kvůli náchylnostem k nemocem, ale jinak jde vlastně o velmi nenáročné papoušky. Když se navíc v potaz jejich velmi milá a přátelská povaha, pak se není čemu divit, že mají mezi chovateli své oddané zastánce.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články