Načítání obsahu, prosím počkejte

Lhasa apso – přítulný mazlík i hlídač

18. 4. 2020 – 16:10
0
Lhasa apso – přítulný mazlík i hlídač Lhasa apso bývají trdohlaví a nezávislí | zdroj: ardea.com / Jean-Michel Labat.

Tenhle pejsek je sice malý, ale rozhodně ho není radno podceňovat, a to nejen proto, že má tohle plemeno dlouhou historii, která sahá až do 8. století př. n. l. Přestože je hravý a mazlivý, je lhasa apso udatný jak lev – jen v o něco menší velikosti.

Lhasa apso pochází z dalekého Tibetu, konkrétně z jeho hlavního města Lhasy, jak ostatně napovídá samotný název plemena. To je spojené se zdejšími kláštery i s palácem jeho svatosti dalajlámy. Už tehdy lhasa apso sloužil jako hlídací pes. V té době byl mnichy dokonce uctíván jako "lví pes".

A není divu. Ačkoli je malého vzrůstu, jen tak někoho se nezalekne. A i když možná na první pohled nevypadá jako kdovíjak velký hlídač, vás i váš byt rozhodně ubrání. A určitě ho také nepřeslechnete. Obecně se uvádí, že má velkou tendenci ke štěkání.

Lhasa apso bývají trdohlaví a nezávislí. Důležité je proto nezanedbat jejich výchovu. Jinak by se vám mohlo docela snadno přihodit, že otěže vlády u vás doma převezme váš psí miláček, který si sebevědomě vynutí, co se mu zrovna zamane.

Čemu je nutné v každém případě věnovat nemalou pozornost, je jeho srst. Ta je sice krásně dlouhá a bohatá a bezesporu patří k typickým znakům lhasa apso, vyžaduje však značnou péči. V mladším věku váš mazlík potřebuje vyčesávat ideálně každý den. Později stačí jednou týdně. Pozornost je třeba zaměřit i na jeho uši a případně mu z nich vytrhávat chloupky, aby se předešlo zánětům zvukovodů. 

Může se vám rovněž stát, že váš pejsek bude přibírat na váze víc, než je zdrávo. Lhasa apso je totiž vděčným strávníkem a často neví, kdy má dost. Výsledkem je, že mívá potíže s nadváhou. Naopak výhoda je, že lhasa apso se řadí mezi dlouhověká plemena, takže pokud se o svého miláčka budete dobře starat, bude vám dělat společnost dlouhá léta.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články