Načítání obsahu, prosím počkejte

Kdo miluje trubky? Fretky!

25. 3. 2022 – 16:25
0
Kdo miluje trubky? Fretky! Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Fretky jsou hraví a hbití mazlíčci. Některé z nich nade všechno milují prolézání různých hracích trubek a rour, někdy dokonce tak moc, že to vypadá skoro jako obsese. Na takové „posedlosti“ není nic špatného, chovatel by jí ale i tak měl věnovat pozornost. Může totiž skrze tyto hry lépe porozumět svému zvířeti a jeho potřebám fyzických i mentálních podnětů. 

Proč vlastně mají tyto šelmičky tak rády právě trubky? Fretka domácí je tvor domestikovaný před asi 2500 lety z tchoře tmavého. Spadá do čeledi lasicovitých, a to předurčuje její chování. Její divocí příbuzní totiž v přírodě užívají nory jako základní druh obydlí. Zde spí, pečují o své mladé, skladují potravu, zkrátka cítí se tu dobře. Ačkoliv je fretka tvor dávno domestikovaný, šlechtěním vzdálený ostatním lasicovitým, tento styl života zůstal hluboce otištěný v jejích genech.  

Základní důvod, proč si fretky tak rády hrají v různých typech trubek, je jasný: připomíná jim to prostředí, které podvědomě vnímají jako přirozené a bezpečné. Pro fretku se trubka, či ještě lépe systém různě propojených rour, stává skutečným rájem. Slouží jim jako skrýš, místo odpočinku i her. Pokud má někdo doma fretek více, pak může jen s úžasem sledovat, s jakou obratností tato zvířátka právě v trubkách hrají na schovávanou a na honěnou.  

Trubka, nebo tunely v nábytku

Zkrátka: fretka může být spokojená i bez tohoto typu vybavení, pokud jej ale chovatel neposkytne, tak se v podstatě připravuje o velmi výrazný způsob, jak obohatit život svého mazlíčka. A nezapomínejme, že při péči o zvíře bychom se měli pokoušet napodobit prostředí, které mu nejvíce vyhovuje. Proto pokud je to jen trochu možné, mělo by se k budování tunelové prolézačku pro fretku přistoupit. Bohatost podnětů a možností pohybu se projeví i na celkovém zdraví a spokojenosti zvířete. 

Ačkoliv spousta lasicovitých zvířat sama nory nehrabe – kupříkladu náš skunk hledá úkryty v hromadách dřeva, kamení či opuštěných obydlích jiných zvířat – přesto se u nudící se fretky může ozvat volání divokých genů. Najednou zjistíme, že se zvíře pokouší hloubit si tunely v koberci, nábytku, záchodové bedýnce a podobně. Pokud se s takovým chováním setkáme, pak bychom nad sestavením vhodného tunelu neměli váhat už vůbec. 

Vyrobte si labyrint sami

Dnes se na trhu objevuje celá řada možností, jak fretčí životní prostor tímto způsobem obohatit. Dají se koupit tunely pevné i z měkké látky, závěsné či labyrintové a podobně. Při výběru je dobré mít rozmyšleno, co se vlastně chystáme vybudovat. Tvrdé tunely mohou spojovat různé úrovně klece, měkké závěsné sloužit jako pelíšek, obývací pokoj může klidně obsahovat rozsáhlejší bludiště chodeb. Jen je vhodnější vybírat tak, aby se daly trubky dobře čistit. 

Pokud se rozhodnete vhodné tunely sestavit sami, pak pečlivě vybírejte materiál tak, aby byl odolný a dobře omyvatelný. Důležité je myslet na správný průměr rour, aby se v nich mohlo zvíře pohybovat komfortně. Samozřejmostí by pak měla být absence ostrých hran a dalších zdrojů nebezpečí při hře.

S dnešním výběrem různých větracích potrubí, plastových trubek bazénů, ale i některých dětských hraček, může být nakonec sestavení tunelového království pro fretku mimořádně zábavná a kreativní záležitost. A pokud na něco takového není prostor ani finance, pak vězte, že i jednoduchá roura položená na podlaze udělá fretce radost. Ještě mnohem zábavnější než trubky stavět, je ale sledovat svého mazlíčka, jak si v nich hraje, běhá – zkrátka je mu v takové noře dobře. 

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články