Načítání obsahu, prosím počkejte

Kanadský retrívr - aktivní a energická „zmenšenina“ zlatého retrívra

25. 8. 2023 – 8:47
0
Kanadský retrívr - aktivní a energická „zmenšenina“ zlatého retrívra Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Toto psí plemeno má hned několik názvů – kanadský retrívr, novoskotský retrívr, v oficiálních dokumentech pak Nova Scotia Duck Tolling Retriever, což se někdy zkracuje toller. Jak naznačuje jeho jméno, pochází z kanadského poloostrova Nové Skotsko. Mezi retrívry je to asi nejmenší a nejmladší z plemen.

Tradice udává, že zmínky o předcích psa lze nalézt už v 17. století, počátek plemene jako takového jde ale vystopovat zhruba na začátek 19. století. Tehdy se v kanadské provincii Nova Scotia postupně zrodil chov psů cvičených k přinášení kořisti. Původní název „Little River Duck Dog“ pak ukazuje, že hlavní specializací těchto psů byl lov kachen a vodních ptáků.

Udává se, že plemeno vzniklo jako mix jiných retrívrů, španělů a setrů, snad byly v původním křížení přítomny i nějaké kolie. Podoba psa se ustálila v druhé polovině 19. století, jako čistokrevné plemeno byl hlavní kanadskou asociací registrován až v roce 1945. Mezinárodní organizace FCI uznala plemeno roku 1981.

Popularita kanadských retrívrů začala rychle růst v druhé polovině 20. století. V roce 1980 byl propagován jako národní kanadské plemeno, roku 1995 se stal jedním ze symbolů provincie Nové Skotsko. K popularitě přispěly i četné úspěchy na psích soutěžích. Nejrozšířenější je kromě Kanady v Dánsku a Švédsku, u nás se objevuje po roce 1996. Tito tolleři si ale v ČR už stihli získat nadšené fanoušky a chovatele a nejde u nás o úplně výjimečné plemeno.

Malý zlatý retrívr

Vzhledem bychom si snad mohli tollera z dálky splést s malým zlatým retrívrem, ačkoliv se v detailech tváře liší. Na přehlídkách se za ideální považují jemné rysy připomínající lišku, hranatější tvář podobná zlatým retrívrům není žádoucí. Je to středně menší pes, který dorůstá výšky 48–51 cm při ideální hmotnosti 20–23 kg, feny jsou trochu menší.

Standard plemene uvádí, že je to atletický, svalnatý a kompaktní pes s těžší stavbou kostry, jinak ovšem vyvážený a silný. Ideální stavba těla je střední, přílišná mohutnost či naopak vyhublost je na soutěžích považována za vadu. Tělo kanadských retrívrů kryje delší, dvojitá srst, která výborně chrání před chladem. Tito psi totiž museli umět při lovu plavat v ledových vodách Kanady. Zbarvený je zrzavě, obvykle s bílými znaky.

Chytrý a přátelský

Oproti výše uvedeným zlatým retrívrům jsou prý ti kanadští aktivnější a pohotovější. Vyznačují se značnou inteligencí, velkým temperamentem a přátelskou láskou k lidem i dětem. Před cizími jsou pohotoví, vlastní rodinu ale milují a chrání. Důležitá je dobrá socializace, pak nemá toller v chování obvykle žádné náznaky agresivity. Jeho energický temperament neznamená, že by byl neposlušný a nezastavitelný, naopak se dobře učí a kanadští lovci dodnes oceňují jejich schopnosti. Jeho obrovské nadšení pro aportování se koneckonců silně projevuje i tehdy, kdy jde o mazlíčka, a ne psa pracovního.

Kanadský retrívr představuje zajímavou alternativu ke „klasickému“ retrívru zlatému. Je to výborný rodinný mazlíček, který se skvěle hodí k aktivním lidem. Miluje pohyb a hlavně plavání, stejně tak ale umí odpočívat a klidně se mazlit. Není náročný na chov a jeho srst nepotřebuje zvláštní údržbu. Nova Scotia Duck Tolling Retriever, čili toller, zkrátka není pes, kterého by bylo těžké si oblíbit.

Zdroje:  Vlastní , fci.be

Nejnovější články