Načítání obsahu, prosím počkejte

Kudrnatý retrívr - nejstarší a tak trochu náladové plemeno retrívrů

11. 5. 2022 – 8:58
0
Kudrnatý retrívr - nejstarší a tak trochu náladové plemeno retrívrů Pro kudrnatého retrívra je typická jeho srst, která mu dala i jméno | zdroj: Profimedia

Pod názvem kudrnatý retrívr nalezneme anglické plemeno, které je o poznání méně známé a početné, než jeho zlatí a labradorští příbuzní. Mezi retrívry jde přitom o jejich možná nejstarší odnož. Dříve šlo výhradně o loveckého psa, dnes je to především zvíře společenské a rodinné.

Uvádí se, že se asi jedná o nejstarší plemeno retrívra. Rozhodně je mezi nimi tím nejdříve registrovaným a uznaným. Zároveň se ale o jeho historií ví zdaleka nejméně. Předpokládá se, že vzešel z vyhynulého plemene anglických (tweedských) vodních španělů. O těchto psech je známo, že byli předky také dnešních zlatých retrívrů. Na dochovaných vyobrazeních je ale zřejmé, že právě v kudrnatém retrívru zůstal jejich vzhled nejvíce zachován. Kromě těchto vodních španělů pak ke vzniku kudrnatého retrívra asi přispělo křížení s velkými pudly, setry a pointery. 

Kudrnatý retrívr byl původně šlechtěn jako „odborník“ pro lov vodního ptactva, ostatně všichni retrívři mají své jméno podle anglického „retrieve“ – tedy přinášet (kořist). První standard plemene vznikl už v roce 1860 a ještě v druhé polovině 19. století šlo v Británii o velmi populární plemeno. Pak je ale v oblibě velmi rychle vytlačili labradorští retrívři.

Celosvětová popularita labradorů a zlatých retrívrů trvá dodnes, naopak kudrnatý retrívr měl několikrát namále. První i druhá světová válka vedla k poklesu už tak chřadnoucího zájmu o chov. Teprve od 50. let se podařilo počty rychle mizejícího plemene stabilizovat. Dodnes ale trvá stav, kdy jde ze všech retrívrů o psy nejméně početné. Navzdory tomu ale své oddané fanoušky mají, vzácně se kudrnatí retrívři objevují i v Česku. 

Husté pevné kudrlinky

Kudrnatí retrívři jsou aktivní, poměrně svalnatí psi. Pozorný chovatel si všimne, že se od běžnějších plemen retrívrů trochu liší proporcemi – působí vysocí díky dlouhým nohám, zároveň je ale jejich tělo trochu delší než kohoutková výška. Mezi retrívry skutečně patří mezi nejvyšší, podle standardu psi dorůstají 67–68 cm, feny 62–63 cm, při ideální hmotnosti 28–35 kg (labradoři mají pro srovnání kolem 56 cm). Odborníci ale dodávají, že toto plemeno má široký rozptyl možné výšky, který se ne úplně kryje se standardem. Jednu dobu bylo kupříkladu populární vybírat k výcviku na lovecké psy menší jedince. 

Vzhledem hlavy, uší i těla se ostatním retrívrům velmi podobají, výrazně je ale odlišuje jejich základní rys, který jim dal i jméno. Kudrnatá srst tohoto plemene je skutečně nezvyklá. Roste v podobě poměrně malých, hustých a jaksi pevných kudrlin, které kryjí celé tělo a výborně chrání před chladem a hlavně vodou. Standard plemene povoluje pouze jednobarevné černé či šedomodré zbarvení, občas se ale objevuje i (u výstavních kusů nežádoucí) kresba bílé. 

Kudrnatí retrívři se svým bratrancům podobají i povahou. Jsou to totiž inteligentní a učenliví psi, kteří vynikají věrností svému člověku. Taková oddanost se ale někdy může stávat až závislostí. Při správném výcviku a socializaci také bývají velmi hraví a dobrosrdeční. Někteří chovatelé ale říkají, že mají výraznější „loveckou krev“, a proto potřebují nejen důsledný výcvik, ale hlavně dostatek pohybu. Při nedostatku fyzické aktivity a také při špatném vedení mohou být náladoví či tvrdohlaví. Proto jsou možná vhodnější pro zkušené chovatele. Jinak ale platí, že při dobré výchově jde o milující mazlíčky. Jde tedy o ideální psy pro aktivní lidi i rodiny.

Zdroje:  Vlastní , fci.be

Nejnovější články