Načítání obsahu, prosím počkejte

Není zlatý retrívr jako zlatý retrívr

2. 12. 2019 – 9:07
0
Není zlatý retrívr jako zlatý retrívr Trojice zlatých retrívrů se trochu liší | zdroj: Profimedia

Ačkoliv mnohdy se zlatým retrívrům říká jen "zlatý retrívr", existuje několik "různých" druhů. Jaké jsou mezi nimi odlišnosti?

Začněme zlatým retrívrem britského typu - ten je nejčastější v Evropě a v Austrálii. Tito psi mají širší lebku a rozměrnější čenich. Jejich ocas i nohy jsou trochu kratší, než u americké varianty. Oči mají tmavé a oválné, hrudník hlubší. Celkově působí tento retrívr robustněji.

Povolenými barvami srsti jsou všechny odstíny zlaté a od 30. let 20. století též krémová. Britský standard je respektován ve všech zemích - mimo Kanady a Spojených států.

Srst zlatých retrívrů amerického typu je tmavší, než u jejich britských kolegů, bývá v různých variantách zlaté. Jsou subtilnější a méně podsadití. V Americe bylo plemeno uznáno v roce 1925, 14 let poté, co se tak stalo v domovské Británii.

Nu, a do třetice tu máme zlaté retrívry z Kanady. Tito krasavci jsou obvykle vyšší a též méně robustní než příbuzní z Británie. Jejich srst je ještě tmavší, než u amerických zlatých retrívrů. Do Kanady se tito retrívři dostali už počátkem 80. let 19. století, plemeno bylo uznáno v roce 1894.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články