Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak vybrat třídního maskota?

29. 12. 2020 – 20:39
0
Jak vybrat třídního maskota? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pořídit si do třídy mazlíčka může být jedinečný způsob, jak děti naučit o zvířatech něco víc – od životního cyklu až po péči. Kromě toho malé i velké školáky učí zodpovědnosti. Ne každé zvířátko je ale do třídy vhodné, po jakém mazlíčkovi tedy sáhnout?

Pořízení zvířátka do třídy by nikdy neměla být hurá akce, vždy je potřeba vzít v potaz několik věcí – každodenní nároky na péči, krmení, čistění, hlučnost, sklony k nemocem, stresovou hladinu zvířete, průměrný věk, ale například i přítomnost silného alergika ve třídě či zajištění péče během prázdnin.

Morče

Morčata jsou díky své nenáročnosti na péči ideálním kandidátem na třídního mazlíčka. Jsou větší než jejich hlodavčí kolegové křečci a pískomilové, takže je s nimi lepší manipulace. Nejsou tak křehká a – co si budeme povídat – v případě útěku se lépe hledají. Je ale potřeba myslet na to, že morčata potřebují větší prostor než křečci, pravidelné vypouštění z klece a interakci s lidmi. O víkendu se tak sice mohou nudit, ale přes týden budou spokojená. Nudu alespoň částečně vyřeší pořízení společníka stejného pohlaví.

Zakrslý králík

Králíčci jsou pro pořízení do třídy vhodní ze stejných důvodů jako morčata. Opět jsou nenároční na péči, zvládají manipulaci ze strany malých dětí, navíc jsou inteligentní a vyžadují každodenní sociální interakci s lidmi. Opět je potřeba dostatečně velký výběh. Králíčci ale nejsou vhodní do každé třídy, jsou poměrně hákliví na stres, takže při velkém ruchu, nesprávném zacházení a při nadměrném mazlení se mohou stát agresivní, respektive v rámci sebeobrany nepůjdou daleko pro škrábnutí a kousnutí.

Potkan

Potkani jsou milí a přátelští, dají se snadno ochočit, jsou inteligentní a navíc opět nejsou příliš nároční na péči. Jejich výhodou je, že tolik nezapáchají jako třeba morčata, navíc nebývají příliš agresivní a musíte jim dát opravdu pádný důvod ke kousnutí. Ale pozor, díky své inteligenci rádi utíkají a péče ze strany více chovatelů může snadno skončit tím, že některý z třídních chovatelů špatně zajistí příbytek a mazlíček využije příležitost k útěku.

Rybičky

Pokud někdo přežije víkendovou absenci přímé péče, tak jsou to rozhodně rybičky. Nejsou sice zvířátkem k pomazlení, ale jejich pozorování je pro děti fascinující. Dokonce existují studie, že pozorování rybiček zmírňuje stres a úzkost.

Agama vousatá

Agama je mírná a tolerantní ještěrka, která si poměrně snadno zvykne na manipulaci. Nicméně je vhodnější spíš ke starším školákům, protože má některé části těla křehké – zejména ocas, který se může odlomit. Agamě je potřeba zajistit teplé a suché prostředí, absence péče přes víkend jí však nebude dělat problém.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články