Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak dlouho žijí akvarijní rybky?

15. 6. 2023 – 8:40
0
Jak dlouho žijí akvarijní rybky? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Přestože akvarijní rybičky nejsou zrovna mazlíček, ke kterému si chovatel získá tak blízký vztah jako třeba k psovi, stále chceme, aby s námi žily co nejdéle. Délka života závisí na druhu, ty nejběžnější se dožívají zhruba pěti let, ale mořské rybky nám mohou dělat společnost i dvacet let. 

I když si to začínající chovatelé možná neuvědomují, rybičky nejsou podobně krátkodobým mazlíčkem jako třeba křečci. Není výjimkou, že se dožívají deseti i více let. Delší život mají zpravidla větší druhy, například kabr koi se klidně může dožít i pětačtyřiceti let. Ovšem zpravidla to - už kvůli rozměrům - bývají spíš jedinci žijící v jezírku než v akváriu.

Ponechme stranou velké mořské ryby jako třeba žraloky. Délka života se často liší i podle toho, jak se ryby rozmnožují. Druhy snášející jikry mají přece jen o něco delší životnost než živorodky, které rození živých mláďat fyzicky vyčerpává. Takže například tetry, sekernatky a guramy se dožívají průměrně pěti let, běžné živorodky zhruba o dva roky méně. O něco delší život mají třeba sumečci, zlaté rybky nebo klauni, a to i přes deset let.

Vliv na to, jak dlouhý a bohatý život rybky v akváriu budou mít, závisí v mnoha ohledech na chovateli. Rozhodující je nejen čistota, kvalita a teplota vody a vhodně zvolené krmení v odpovídajícím množství. Mějte na paměti, že zvířata zpravidla mají ráda řád, změny jim přinášejí jen stres. A stres bývá mnohdy příčinou úhynu. Snažte se proto dodržovat časový plán a pravidelnost co se týče krmení, svícení, ale i výměny vody.

Občas začínající chovatelé podcení povahy ryb chovaných v jednom akváriu. Asi není překvapením, že se ne všechny snesou. Nemusí jít ani o vyloženě predátory, někdy stačí i trochu „šikany“, aby se ryby cítily v nepohodě a život se jim výrazně zkrátil. Šikaně se dá předcházet mimo jiné tím, že nebudete akvárium přeplňovat, a každý rybka tak bude mít dost prostoru a zákoutí pro možná hnízdiště. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články