Načítání obsahu, prosím počkejte

'Dlouhovlásky', které byly dlouho v nemilosti

22. 1. 2020 – 21:33
0
'Dlouhovlásky', které byly dlouho v nemilosti Ladná kočka prý získala název podle tanečnic na Bali | zdroj: Profimedia

Balinéská kočka má původ v kočkách siamských. Přímo na jejich předchůdce a předchůdkyně se však chovatelé siamek dlouho koukali skrz prsty. I ony však nakonec našly své místo na slunci - a staly se uznávanými kráskami se šmrncem tanečnic.

Právě podle tanečnic na ostrově Bali ostatně "balinésky" dostaly své jméno. Připomínaly je totiž svými pohyby. Historie balinések se však začala psát u siamských koček, které přišly na svět s dlouhou srstí a tím tak u chovatelů upadaly v nemilost.

Gen pro dlouhou srst je, na rozdíl od genu pro krátkou, recesivní. Ovšem pokud "potkají" krátkosrstí kočka a kocour s tím genem pro dlouhou srst, část koťat z vrhu se může tímto způsobem "zvrhnout".

Reputace dlouhosrstých siamek se začala zlepšovat až v polovině 20. století. Po roce 1960 se totiž na tato "ošklivá koťátka" zaměřili americké chovatelky a chovatelé a podle promyšleného programu stvořili nejprve důstojněji přijímané zástupce "dlouhosrsté siamské kočky". Ti pak získali i nové jméno - tedy kočka balinéská.

Do roku 1970 nové plemeno chovatelé uznali ve Spojených státech, evropská FIFe mu řekla "ano" v roce 1984.

Klidná dáma, co má za ušima

Co se povahy týče, jsou balinésky, nepřekvapivě, tuze podobné siamským kočkám. Milují lidskou společnost, jsou inteligentní, klidné, učenlivé a s blízkými klidně vyrazí i v postroji na procházku. Své blízké zbožňují, chtějí jejich společnost a pozornost, samotou naopak velmi trpí.

To, že je balineska klidná však neznamená, že není aktivní. Naopak, potřebuje pohyb. Ráda běhá a skáče, což jen vybízí k tomu, připravit jí doma nabídku pěkných "atrakcí".

A vzhled? Inu, oči u balinések by měly být mandlové, šikmo posazené a nejlépe tmavě modré. Balinésky mají osvalené, dlouhé a štíhlé tělo a klínovitou hlavu, jíž výrazné uši dávají trojúhelníkové vzezření. Zadní nohy jsou vyšší než přední a srst nádherná! Balinesky ji totiž mají hedvábnou, navíc nenáročnou na údržbu - stačí ji zhruba jednou týdně vyčesat. Základní barvou je bílá s barevnými odznaky na uších, čenichu, tlapkách a ocase. Uznávány jsou však i čistě bílé kočky. Váha balinések bývá do pěti kilogramů. 

Balinésky jsou skvělé matky a s koťaty si dovedou báječně vyhrát. Dobře se snesou i s jinými kočkami, někdy se dokonce doporučuje pořídit rovnou dvě kočky naráz - pokud už doma nějaká nečeká.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články