Načítání obsahu, prosím počkejte

Chov agam: Sestavte si dokonalé terárium

18. 1. 2021 – 17:40
0
Chov agam: Sestavte si dokonalé terárium Agamy se potřebují vyhřívat, při stavbě terária tedy využijeme mimo jiné i ploché kameny. | zdroj: Pixabay

Půvabná agama vousatá patří u chovatelů ke stálicím. Je poměrně nenáročná na chov, přesto se nesmí zapomínat, že jde o exotického tvora pocházejícího z Austrálie. Jako takový má na své obydlí jisté nároky – jak tedy zařídit terárium pro agamu?

Předně je potřeba si určit, zda chovat skupinu či jednotlivce. Agamy nejsou příliš společenské, a tak by jednotlivec neměl trpět pocitem osamění. Přesto může být chov skupinky zajímavý – agamy totiž spolu navzájem komunikují různými posuny těla, gesty hlavy a nafukováním hrdla.

Jednotlivci by mělo stačit terárium o velikosti zhruba 100 x 50 cm a výšce 50 cm. S každým dalším jedincem se doporučuje přidávat zhruba 10–20 cm na šířce a hloubce a asi 10 cm na hloubce. Pochopitelně platí, že pokud prostor máme, tak čím je terárium větší, tím lepší.

Terária se dnes již dají koupit hotová, ne vždy ale mají ideální dispozice. Kupříkladu umístění světel a vyhřívání někdy bývá překvapivě špatně řešené. Na druhou stranu, prefabrikovaná terária se dobře shání ze skla, z něhož se zase špatně staví začátečníkům. Sklo má totiž tu výhodu, že se výborně čistí. Někdy může být zajímavou variantou koupit už zařízené terárium bazarově od chovatele, musíme mít ale jistotu, že je dobře vyčištěné. Jinou variantou, kterou se řada chovatelů vydala, je pak stavba terária vlastního.

Terárium "udělej si sám"

Pokud nemáme zkušenosti s řezáním a lepením skla, pak je nejschůdnější variantou využití konstrukce z OSB desek s prosklenými stěnami (nikoliv nutně všemi čtyřmi). Můžeme si při tom hrát s řešením vstupu, který může být nejen klasicky horní, ale i z posuvného skla vepředu, což značně usnadňuje pozdější práci se zvířetem.

Při domácí stavbě terária je ovšem nutné pamatovat na správné větrání – terárium totiž musí mít správnou cirkulaci vzduchu. Kromě větracích otvorů v horním víku tak musíme stejně vybavit i boční stěny, případně umístit větrací lištu pod čelní sklo. Vše musí být pochopitelně správně zajištěné jemným pletivem.

Zadní stěnu terária se doporučuje vybavit tzv. 3D – tedy vytvořit na ní prostor připomínající přirozené prostředí agam. To znamená umístit různé podlážky, plošiny, výstupky a podobně, které budu agamě sloužit ke šplhání i k odpočinku.

Agamy rády šplhají, proto je pro ně takový prostor mimořádně důležitý. Navíc je možné se na něm kreativně vyřádit – od chovatelů se dají najít návody na stavbu 3D stěn například i z polystyrénu a montážní pěny, následně zpevněné cementem. Tak lze vytvářet i poměrně komplikovaný prostor pro agamí radost.

Jako substrát se v teráriu obvykle používá písek ve směsi s lignocelem, případně čistý teraristický písek. Důležité je, aby nešlo o písek příliš ostrý a ani prašný. Některým chovatelům se v tomto směru osvědčil písek z bazénových filtrací. Vybavení se pak doplní různými kameny, větvemi, samorosty a podobně. Je možné se pokusit terárium osázet rostlinami, ale potřeba volit teplomilné, dobře snášející sucho a hlavně netoxické – a také mít na paměti, že agamy naše snažení mohou korunovat rychlou likvidací zeleně.

Teplo a světlo

Naprosto klíčové je pak vybavení terária zdrojem světla a tepla. To představuje možná nejnáročnější část přípravy, neboť pomocí těchto nástrojů chceme agamě simulovat její přirozené, australské prostředí. Pro osvětlení se dá použít teraristická zářivka s UVB složkou, která ještěrům nahrazuje nedostatek UV záření ze slunce. Zdrojem tepla by pak měla být klasická výhřevná žárovka pro teraristy. Je potřeba vytvořit výhřevné místo, ideálně v zadní či rohové části terária, kde je lokálně poměrně vysoká teplota a odkud teplo cirkuluje do zbytku obydlí. V tomto směru je dobré pracovat s 3D stěnou.

Kolem žárovky by lokálně mělo být asi 40 °C, v opačné části terária zhruba kolem 27 °C. Je proto dobré mít ve výběhu dva malé teploměry, kterými sledujeme rozdíly teplot. Pro správné fungování metabolismu je dobré umožnit i noční pokles, teplota by ale neměla klesat pod 23 °C.

Vše musí být zařízené tak, aby si agamy mohly vybrat – vyhřívací místo by mělo mít pohodlně ploché kameny či být na dostatečně velké podlážce. Zároveň je vhodné, aby se chladnější místa kombinovala s úkrytem. To napodobuje přirozený rytmus dne u agam v přírodě. Tedy slunění následované ukrytím se. To je velmi důležité pro zdraví a pohodu zvířete – špatné vyhřívání se se dokonce projevuje na barvě agamy.

Dobrý domov rovná se zdravý a spokojený ještěr. Vedle pohody našeho šupinatého mazlíčka navíc získáváme drobný benefit navíc: nápaditě zařízené terárium s agamami je totiž perfektní ozdobou interiéru.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články