Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak poznat, že ještěrka nemocná?

7. 12. 2020 – 18:01
0
Jak poznat, že ještěrka nemocná? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Ještěrky jsou vděčnými mazlíčky a svou rozmanitostí uspokojí začátečníky i ty nejnáročnější chovatele. Vždy je ale potřeba znát jejich potřeby a požadavky na světlo, teplotu či krmení, protože pokud ještěrce něco z toho nevyhovuje, kvůli jejímu pomalému metabolismu může odhalení potíží přijít až, když už je téměř pozdě.

Když ještěrky či jiní plazi onemocní, často si kvůli jejich metabolismu příznaků hned nevšimnete. Přitom podchytit problém včas je nejen u těchto úžasných dráčků životně důležité. Mnohdy přitom stačí trochu poupravit potravu, kvalitu vyhřívání či zařadit do jídelníčku doplňky stravy – nejčastěji vitamin D či vápník.

Zkušený chovatel by měl chování svého plazího miláčka znát a u jakýchkoli odchylek zbystřit a kontaktovat veterináře. Čeho si tedy všímat?

Snížená chuť k jídlu

Ještěrky většinou s apetitem problémy nemívají, naopak jedí velmi rády. Pokud tedy hmyz či jinou potravu ve svém teráriu ignorují, něco je špatně. Pokud jedí méně než obvykle, hledejte i nějaké další náznaky zdravotních problémů. Pokud bez řádného důvodu přestanou jíst zcela, s návštěvou veterináře neotálejte. Většina plazů dokáže bez jídla vydržet i měsíce, proto chovatelé často nechuť přehlédnou a dávají zvířeti "čas". Což bohužel někdy končí podvýživou až úhynem.

Menší množství trusu

Pokud jste si přímo nevšimli snížené chuti k jídlu na množství zbytků potravy, může vás na ni upozornit i menší množství trusu. Zde funguje logická souvislost – zvíře méně jí, a tedy má méně trusu. Může jít i o zácpu. První pomocí, kterou může zvířeti poskytnout každý chovatel, je namočení do vody, aby se zamezilo dehydrataci. A poté ihned k veterináři.

Ztráta váhy

U ještěrek se ztráta váhy pozoruje poměrně špatně a většinou si toho všimnete až ve chvíli, když už je ztráta opravdu citelná. Na to, že zvíře hubne, může upozornit ztenčující se ocas, počínající vystupování žeber a lebečních kostí – právě na těchto místech se ještěrkám nejvíce ukládá tuk, a ztráta hmotnosti je tak zde vidět nejrychleji. Pokud se vám zdá, že ještěrka hubne, je načase vyrazit k veterináři, aby posoudil její zdravotní stav a případně doporučil doplňky stravy.

Letargie

Zdravé ještěrky jsou mrštné, aktivní, veselé, hbitě lezou po kamenech, klacíkách a reagují na zvuky a dění kolem sebe. Naopak ještěrky trpící zdravotními problémy či nemocí vydrží stát i hodiny nehnutě, případně jsou rovnou zalezlé někde za či pod kamenem. Často je to proto, že nemají k pohybu sílu a třeba se neudrží na nohách. Pokud vidíte, že je vaše ještěrka slabá, je na čase zavolat veterináři.

Vpadlé oči

Zdravé ještěrky mají stejně jako jiní plazi doširoka otevřené oči, vlhké dásně a pružnou, hebkou pokožku. Pokud mají naopak vpadlé oči, lepkavý hlen v tlamě a vysušenou kůži, jde o známku dehydratace. Protože plazi přijímají vodu nejen potravou, ale i pokožkou, jako první pomoc při dehydrataci poslouží namočení do teplé vody. Veterinář by následně měl určit, zda za dehydratací stojí nemoc nebo například jen vystavení suchému vzduchu, což spraví pravidelné vlhčení.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články