Načítání obsahu, prosím počkejte

Chlupatý klaun z Pomořanska

25. 10. 2019 – 9:41
0
Chlupatý klaun z Pomořanska Pomeranian | zdroj: Pixabay

Pomeraniany na ulici patrně, i přes jejich malý vzrůst, nepřehlédnete. Vypadají totiž jako nadýchaní malí medvídci. A občas umí nasadit i tuze "vtipný" výraz.

Jak už název napovídá, mají pomeraniani původ u našich německých sousedů, v Pomořansku. Jsou v podstatě mini variantou německých špiců.

Na současné podobě pomořanských špiců mají zásadní podíl chovatelé z Velké Británie a Spojených států. Ostatně právě na britských ostrovech měli pomořanští špicové tu nejprominentnější fanynku - královnu Viktorii. Slavná panovnice a velká milovnice psů prý chovala desítky zástupců tohoto plemene. A jeden z královských špiců, jménem Turi, trávil s královnou i poslední chvíle jejího života.

Pomořanští špicové se nicméně během 20. století velice proměnili. Přímo pomeraniani také rozhodně nejsou za babku. Pomineme-li levnější křížence, přesahuje cena za štěně 25 tisíc korun.

Pomeranian je temperamentní, aktivní pes, který potřebuje pozornost. Velice špatně snáší samotu, díky malému vzrůstu je ho však možné vzít téměř kamkoliv. Pokud tedy vyrazíte na dovolenou, neměli byste pomeraniana nechat doma, ale naopak ho zapojit do cestovatelského dobrodružství. U někoho "na hlídání" by byl asi dost smutný.

Ostatně pomeranian je dobrý parťák na výlety, které si užívá, jen při překonávání větších překážek potřebuje trochu pomoci. Je hravý a učenlivý, neotálejte však se startem výchovy a socializací - i skrze to totiž získá sebevědomí a klidnější přístup k větším psům a dobře se snese i s dalšími zvířaty kolem sebe.

Ze sportovních aktivit zkuste třeba agility pro malé psy, potěší ho ale i skopičiny s míčkem.

Jak pečovat "o medvídka"

To, co lidi zpravidla na pomeranianovi upoutá na první pohled je jeho srst, díky níž působí jako plyšák. Neobejde se bez pravidelné údržby, na druhou stranu téměř nelíná. Je nutné ji pravidelně vyčesávat a jednou za dva měsíce zkrátit. Má podsadu a je takzvaně samočistíci, v zimě psa hřeje, v létě chrání před vedrem. Není proto dobrý nápad ji stříhat nakrátko, psovi akorát zbytečně uškodíte. V teplých dnech také pomeranian potřebuje stinné místečko, procházky v těchto případech nechte na večer.

Pokud se hodláte stát majitelem tohoto psíka, nezapomeňte ani na pravidelnou hygienu zubů, když se jim vytvoří zubní kámen, musí ho ostranit odborník. Také mu budete muset čistit uši a oči a pohlídat stravu. Vystačí si i s kvalitnímu granulemi, ovšem přizpůsobenými věku, zdravotnímu stavu a dávkovanými v rozumné míře. Nepřehánějte to také s pamlsky. Tito drobní psi by se totiž rozhodně neměli propracovat k nadváze!

Se zdravím na tom nebývají špatně, je však důležité vybrat psa z dobrého chovu. Co se nemocí týče, trpí pomeraniani občas na luxaci čéšky, sníženou funkci štítné žlázy, kolaps průdušnice, hypoglykémii či ztrátu srsti - takzvanou alopecii.

Na druhou stranu se mnohdy dožívají slušného věku - 16 až 18 let!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:  Wikipedia.org , spokojenypes.cz , zoohit.cz

Nejnovější články