Načítání obsahu, prosím počkejte

Centrální registr psů povedou asi veterináři, cenu určí v rámci očkování proti vzteklině

5. 3. 2022 – 8:34
0
Centrální registr psů povedou asi veterináři, cenu určí v rámci očkování proti vzteklině Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Centrální registr psů by mě konečně skutečně vzniknout, provozovat by ho zřejmě měla přímo Komora veterinárních lékařů. Měl by být neveřejnou evidencí a cenu evidence si budou účtovat soukromí veterináři. Zvíře do něj zapíšou pro čipování nebo vakcinaci proti vzteklině, záznamy se vyřadí po dvaceti letech.

Vznik registru předpokládá novela veterinárního zákona, kterou v prvním kole opět podpořila Sněmovna. Stejnou předlohu začali poslanci projednávat v minulém volebním období. Do voleb ji ale schválit nestihli. Kabinet proto novelu předložil znovu.

Do systému budou mít přístup soukromí veterináři, státní veterináři a policie, která jej bude používat například při nalezení zaběhnutého zvířete. Za zapsání psa do centrální evidence bude cenu určovat individuálně soukromý veterinární lékař v rámci ceny za vakcinaci proti vzteklině.

Veterinární lékaři budou povinni zapsat psa do centrální evidence do sedmi pracovních dní od čipování nebo očkování či přeočkování. Ve stejné lhůtě musí také zapsat změny v informacích o chovateli.

Veterinární komora již nyní provozuje evidenci psích pasů. Stát předpokládá, že většina psů bude zapsána do centrální evidence do roku od nabytí účinnosti novely, přechodné období ale na to dává tři roky.

Od předloňského roku je ze zákona povinné mít psa očipovaného. Soukromí veterináři ale kritizovali právě chybějící jednotný registr psů. Zatím existují jen dílčí databáze, lidé ale nemají povinnost nechat čipované zvíře zaregistrovat, což například komplikuje strážníkům hledání majitele zatoulaného psa.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články