Načítání obsahu, prosím počkejte

Cestování se zvířaty po Evropské unii: Co musíte splnit

17. 5. 2023 – 9:23
0
Cestování se zvířaty po Evropské unii: Co musíte splnit Cestování se zvířaty po Evropské unii je snadné. | zdroj: Pixabay

Ať už jde o dovolenou u moře Chorvatsku, horskou turistiku v Alpách nebo poznávání malební krajiny v Provence, není důvod nechávat svého mazlíčka doma. Cestování zvířat v rámci Evropské unie je možná až překvapivě snadné.

Při cestě do zahraničí své chovatele nejčastěji doprovází psi nebo kočky, stejná pravidla pro cestování daná Evropskou unií se však vztahují i například na fretky, plazy, křečky nebo třeba zakrslé králíčky. Tedy v podstatě pro většinu obvyklých malých domácích mazlíčků. Samostatnými pravidly pro cestování se pak řídí zvířata podléhající úmluvě CITES, zvířata převážená za účelem prodeje nebo zvířata určená ke konzumaci.

Pokud plánujete cestu v rámci Unie a Norska, budete potřebovat psovi u veterináře vyřídit evropský pas. V něm jsou uvedeny identifikační údaje zvířete, majitele a záznamy o očkování. Váš mazlíček musí pro možnost opustit hranice Česka splnit dvě (případně tři) podmínky – musí být označen čipem (případně dobře čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011) a mít platné očkování proti vzteklině.

To znamená, že od ukončeného očkování proti vzteklině uplynulo více než 21 dní, případně je pes řádně přeočkován. Možné jsou výjimky pro neočkovaná štěňata, koťata a fretky do 12 týdnů, respektive tato mláďata do 16 týdnů, protože nemají ještě očkování ukončeno.

Některé unijní země – Irsko, Malta a Finsko – kromě uvedených podmínek požadují ještě odčervení, a to 120 až 24 hodin před příjezdem.

Zvířata musí během cesty doprovázet jejich majitel nebo jím pověřená osoba a nemělo by s ním cestovat více než pět zvířat.

Kromě povinných dokladů musíte ale myslet i na splnění bezpečnostních podmínek cestování se zvířaty. Ty unijní předpisy nestanovují konkrétně, ale nesmí nijak ohrozit bezpečnost řidiče, jiných lidských či zvířecích spolucestujících a samozřejmě nesmí být ani ohrožena bezpečnost provozu. Jak toho docílíte – ať už autopásy, nebo třeba přepravkou – je na vás, posouzení jejich funkčnosti pak na místní policii.

V případě cestování letadlem mohou menší psi a kočky někdy cestovat společně s majitelem, většinou však letecké společnosti povolují cestování jen v zavazadlovém prostoru. Samostatnou kapitolou jsou asistenční psi, případně záchranářští či policejní psi ve službě.

Zdroje:  Státní veterninární správa

Nejnovější články