Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak cestovat s králíkem?

24. 1. 2024 – 8:50
0
Jak cestovat s králíkem? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Přestože zakrslého králíka chováte doma a málokdy vaši domácnost opustí, jsou případy, kdy se jejich přepravě nevyhnete. Nemusí to být dovolená pod stanem, kterou byste v pohodě absolvovali se psem, ale třeba jen cesta za lékařem nebo dvě delší dovolené na chalupě.

Pokud není váš mazlíček zvyklý na cestování, počítejte s tím, že cesta pro něj zřejmě bude velkou stresovou zátěží. Snažte se proto riziko stresu co nejvíce eliminovat předem.

Začněte už u výběru cestovní přepravky – ta by měla odpovídat velikostně, ideálně by měla mít otvírání po straně i zeshora, aby bylo pro vás snazší do něj zvíře umístit. Pokud to lze, seznamte králíčka s přepravkou nějakou dobu před cestou, aby si na ni zvykl.

Před samotnou cestou přepravku vybavte nějakými hračkami, kusem vašeho starého oblečení a při delší cestě nezapomeňte na jídlo a pitný režim – buď formou pítka, nebo alespoň co hodinu nabízejte vodu.

Pokud se chystáte na delší cestu, dělejte přestávky, umístěte nosič na podlahu, nebo ho upevněte pásy a udržujte teplotu v autě na maximálně 24 stupních. Pokud chlazení obstaráváte klimatizací, nikdy by neměla foukat přímo na králíčka, mohl by to odnést nepříjemnými zdravotními problémy.

Když přepravku vyndáváte a někam nesete, snažte se ji držet co nejblíže tělu a co nejméně s ní houpat. A hlavně – i když věříte, že se to zrovna vám stát nemůže, nikdy není stoprocentní jistota, že se vašemu zvířecímu miláčkovi nepodaří proklouznout a utéct. Proto by dnes už mělo být samozřejmostí, že své králíčky dáte očipovat.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články