Načítání obsahu, prosím počkejte

Zřejmé i nečekané projevy psích úzkostí: Pozor na vrtění ocasem!

29. 9. 2021 – 10:49
0
Zřejmé i nečekané projevy psích úzkostí: Pozor na vrtění ocasem! Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Ať už jde o strach z cizích lidí, bouřek a ohňostrojů nebo osamění, pejsci – ač jinak stateční a odvážní – dovedou trpět překvapivě velkou paletou úzkostí. To, že se pes necítí psychicky dobře a pokouší se o něj úzkostlivá panika, jde velmi často poznat na první pohled. Některé projevy jsou ale subtilnější, jiné zase trochu nečekané. Co všechno tedy může prozradit, že se náš mazlíček s úzkostí pere a třeba právě potřebuje naši pomoc?

Olizování rtů 

Toto chování si spojujeme spíše s hladem a chutí na něco dobrého. Ačkoliv to i u psů je alespoň částečně pravda, je v jistém kontextu olizování rtů spíše projevem úzkosti a snahy se uklidnit. Zpozornit bychom měli nejen, pokud je takové olizování se až příliš frenetické, ale především pokud se objevuje v divných souvislostech. Tedy v přítomnosti něčeho potenciálně děsivého – cizího člověka nebo psa, nenáviděného vysavače, divného předmětu a podobně.  

Napnutí celého těla 

Zrovna tento projev patří mezi ty snadno čitelné. Pes je napjatý a ztuhlý a celého jako by ho neviditelná síla táhla pryč od zdroje strachu. Obličej je protažený, uši sklopené dozadu, tělo zaťaté a skoro jako by jím procházel elektrický proud. Vašeho mazlíčka v tomto stavu pravděpodobně pevně svírá ledová úzkost a nutně potřebuje uklidnit. 

Vrtění ocasem 

Obecně vzato si vrtění ocasem spojujeme u psů s pozitivními emocemi. Ve skutečnosti ale tento jejich univerzální komunikátor dokáže dávat mnohem pestřejší škálu signálů. Velmi zjednodušeně lze říci, že ocas držený ve výšce je projevem pozoru a varování, ve střední rovině je uvolněný a vyzařující kladné pocity, sklopený pak dává najevo strach. Jestliže pes mává oháňkou při zemi zepředu dozadu, může jít velmi pravděpodobně o projev náhlé úzkosti a obav. 

Vyhýbání se lidem 

Pejsci jsou tvorové společenští a většina z nich za normálních okolností chce trávit čas se svou rodinou. Pokud se ale svým lidem vyhýbají, může jít o velmi silný projev úzkosti. V nejhorším případě může být zdrojem úzkosti sám majitel, pokud svému mazlíčkovi například vědomě či nevědomě ublížil. I za jiných okolností by nás ale mělo varovat, pokud se zvíře vyhýbá kontaktů s námi, otáčí se směrem od člověka a vyplašeně uhýbá pohledem. Psa něco trápí a jeho reakce to dávají velmi jasně najevo. 

Zívání 

Podobně jako u vrtění ocasu jde o možný projev úzkostí, který lze bohužel špatně číst. Většinou si zívajícího psa spojujeme s relaxací a únavou, někdy možná i po lidském způsobu s nudou. Náhlé a až příliš časté zívání může značit snahu rozptýlit úzkost. Opět velmi záleží na kontextu, kdy nám nedává smysl náhlý záchvat únavy v situaci, kdy bychom čekali spíše napjaté reakce. 

Převalení se na záda 

Tato reakce opět patří mezi ty, které se velmi odvíjí od celkového kontextu a vyznění situace. Spousta psů si ráda nechává drbat bříško a je to pro ně vrchol blaha a relaxace. V určitých situacích je ale převalení se na záda a ukázání břicha projevem mírného zoufalství v duchu „už mám dost“. V podstatě pes už neví, jak zastavit aktivitu, která mu začala být nepříjemná. Typické je to při hraní si s hlučnými, malými dětmi. Zvíře chce přestat s až příliš divokou hrou, začíná se dostávat do stresu a úzkosti a jako poslední řešení sebou prostě praští na záda a doufá, že se tím vše uklidní. 

Škrábání na dveře a okna 

V tomto případě jde o jeden z nejjasnějších projevů úzkosti. Konkrétně jde obvykle o důsledek úzkosti separační. Paradoxně nejeden chovatel takto svého mazlíčka vůbec nezná. Ne snad, že by někdy úzkosti z odloučení nepodlehl. Ta je bohužel mezi psy velmi rozšířená, kvůli nastavení naší civilizace na odchody do práce a příchody domů. Ale nejhorší záchvaty paniky, kdy se pes snaží uniknout z prázdného bytu přicházejí tehdy, když člověk není přítomen. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články