Načítání obsahu, prosím počkejte

Vědci umí u psů nahradit poškozenou kloubní chrupavku

8. 10. 2021 – 17:22
0
Vědci umí u psů nahradit poškozenou kloubní chrupavku Běh je pro šťastný psí život klíčovým pohybem. Nová studie dává naději i těm psům, jejichž pohyb omezuje artritida. | zdroj: Pixabay

Starosti s klouby dokážou potrápit nejen lidi, ale i psy. Obzvláště s věkem roste nebezpečí nemocí kyčelních kloubů, které výrazně snižují pohyblivost zvířete, a tím kvalitu jeho života. I u psů už je dnes možné v závažných případech provést operaci totální endoprotézy. Jde ale o zákrok náročný, a navíc často i nákladný. V tomto směru se nadějně jeví nový výzkum Státní univerzity v Severní Karolině a Washingtonovy univerzity v St. Louis ve Spojených státech. 

Vědci v magazínu Science Advances publikovali výsledky své experimentální léčby, která umožnila vytvořit implantát efektivně nahrazující poškozenou kloubní chrupavku.

Vrstva chrupavky pokrývající povrch kloubů je z biomechanického hlediska úžasným materiálem. Je klíčová pro správnou funkci kloubů a navzdory celoživotnímu namáhání je velmi odolná. Je ale dobře známým faktem, že když chrupavka začne chřadnout – ať už věkem nebo nemocemi – rozvíjí se bolestivá artritida. Chrupavku ale nejde dost dobře léčit a její efektivní náhrada, tedy v podstatě transplantace, je podle autorů studie zlatým grálem ortopedie. Dnes se při operacích používají umělé náhražky chrupavky, které se ne vždy dobře uchytí a jsou správně účinné. 

Vědecký tým tedy dlouhodobě bádá tímto směrem. Vznikl při tom velmi inovativní postup vytváření implantátů, které mohou nahradit poškozenou nebo chybějící chrupavku. V podstatě se pomocí unikátní kombinace experimentálních textilií a 3D tištěných struktur vytvoří implantát, který velmi dobře napodobuje funkční tkáň. Že se pohybujeme na poli nejmodernější vědy, která ještě před pár lety zněla jako sci-fi, pak ukazuje skutečnost, že implantát je navíc vytvořený tak, aby na něm pomocí kmenových buněk pacienta po voperování vyrostla skutečná tkáň. Sám implantát se pak po vyléčení nemocné chrupavky v těle rozloží. 

Úspěch u psů půjde využít u lidí

Podstatnou informací je, že experimentální postup byl již prakticky ověřen na kontrolní skupině psů trpících počínající osteoartrózou. Lidské a psí klouby totiž mají velmi podobnou biomechaniku a úspěšná adaptace technologie u psů je pak v dalších fázích přenositelná i na lidi. Nebudeme si nic idealizovat, psů se užívá proto, že přímo experimentovat na lidech by nebylo možné. Na druhou stranu, než se přistoupilo k experimentální aplikaci, výzkum roky běžel v teoretické rovině. Navíc psi, u kterých se nakonec k operaci přistoupila by se nebýt výzkumu nakonec stejně pravděpodobně stali závislými na endoprotézách. 

Velmi pozitivní zprávou je, že se studie v této fázi zdařila nadmíru dobře. Psi byli rozděleni do dvou kontrolních skupin, kdy u jedné byl operován experimentální implantát, u druhé ne. Velmi brzy po operaci bylo patrné, že se postup zdařil a díky implantátu se začala obnovovat přirozená tkáň chrupavky v nemocných kloubech.

Čtyři měsíce po zákroku bylo srovnání obou skupin jednoznačné. U psů, kterým byla operace provedena, došlo k výraznému zlepšení bolestivých stavů. Jejich majitelé hlásili, že mazlíčci se mohli vrátit k činnostem, které jim dříve bolest limitovala – chytání míčků, běhání, hry s dětmi a podobně. Nešlo samozřejmě o zázračnou regeneraci, psi pořád měli své limity, ale celkově byl jejich stav lepší, než by se kdy dosáhlo pomocí totální endoprotézy. 

Vědci doufají, že výzkum bude v podobně pozitivním duchu pokračovat. Technologie endoprotéz se sice neustále zlepšuje, pořád ale mají mnohá omezení a rizika. Možnost řešit přímo chrupavku by úplně změnila pojetí léčby osteoartritidy. To, že do výzkumu byli zahrnuti psi, je navíc velmi dobrá zpráva. Nejde jen o nějaká experimentální zvířata, léčba by skutečně měla široké možnosti aplikace i u nich.

Nebylo by to ostatně poprvé, kdy se možnosti lidské a zvířecí medicíny protnuly. Volný pohyb bez bolesti je pro šťastný život psích společníků naprosto klíčový. Důležitý je proto každý podobný výzkum, který jim může pomoci život zlepšovat. 

Zdroje:  Vlastní , science.org

Nejnovější články