Načítání obsahu, prosím počkejte

Sedm zajímavostí o kočičích zubech

12. 7. 2022 – 10:28
0
Sedm zajímavostí o kočičích zubech Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kočky se umí tvářit jako něžná a mírná stvoření, když ale ukážou své drápy a zuby, nenechají nikoho na pochybách, že se jedná o šelmy. 

Vnitřek ústní dutiny kočky je bohužel pro některé chovatele stále tak trochu neznámý. Přitom pravidelná kontrola dentálního zdraví pozitivně přispívá celkovému stavu zvířete a pomáhá předcházet různým problémům. Ke kočce přitom zdravé zuby tak nějak patří, neboť jsou její hlavní zbraní a zároveň velmi praktickým nástrojem. Jaké zajímavosti se dají o kočičích zubech dají shromáždit? 

1. Lidské a kočičí zuby jsou si v něčem podobné 

Tato skutečnost samozřejmě neplatí pro samotný tvar zubů. Člověk vzešel z úplně jiných evolučních kořenů než kočka domácí, a tak se na první pohled zdá, že mezi lidským a kočičím chrupem není žádná podobnost. 

Shoda ale existuje ve schématu fungování chrupu. Lidé i kočky jsou tvorové s tzv. difyodontní dentací – jednoduše řečeno: během života se nám vystřídají dvě sady zubů, přičemž k výměně dochází v poměrně raném věku. Samozřejmě, rychlost růstu kočičího růstu je úměrně rychlejší. Zoubky se koťatům prořezávají už kolem druhého týdne života. Od třetího měsíce pak vypadávají a nahrazují je zuby stálé, které mají při dobré péči slušnou šanci vydržet celý život. 

Pro zajímavost dodejme, že kočky mají 26 zubů mléčných a 30 stálých. Člověk má pro srovnání 20 ks zubů dětských a 32 stálých, psi pak 28 mléčných a 42 trvalých. 

2. Kočičí zuby jsou optimalizované pro lov 

Tvar korunek kočičích zubů plně reflektuje, že se jedná o zuby pravého masožravce. Kočičí zuby jsou perfektně uzpůsobené ke krájení a trhání těla kořisti. Mezi tygrem a domácí kočkou jsou, co do funkčnosti zubů, rozdíly jen ve velikosti a síle.  

3. Některé zuby jsou ale specializované k jiným úkolům 

Ovšem ne celý kočičí chrup je jen sbírkou nelítostných organických nožů. Samozřejmě zde najdeme i stoličky k přežvykování, zajímavější jsou ale drobné zoubky vepředu. Jedná se o řezáky, které ale u koček neslouží primárně ke krájení potravy, jako je tomu u nás. Také při lovu jsou zastíněné mohutnými tesáky, které je z obou stran lemují. Výborně ale poslouží jako hřebínek při očistě srsti, také se s nimi dají dobře zvedat předměty, držet koťata a podobně. Některé kočky si pak pomocí malých řezáků také očišťují, a dokonce i zkracují drápy.  

4. Kočky nemají kazy 

Kočičí mazlíčci mohou trpět řadou dentálních problémů, včetně závažných zánětů dásní či zubů. Nerozvíjí se u nich ale klasické kazy, jak je známe jako nejčastější problém chrupu lidského. V podstatě lze říci, že kočičí zuby nemají horizontální plošky. I jejich stoličky se zašpičaťují, neboť jsou určeny ke žvýkání syrového masa. Bakterie žijící z cukru, které způsobují kazy, se množí nejlépe právě na těchto ploškách, kočky jsou před nimi tedy chráněny.  

5. Dentální problémy jim ale hrozí 

Navzdory výše řečenému je ovšem čistotě ústní dutiny potřeba věnovat pozornost, neboť jak jsme uvedli, různé záněty a infekce hrozí i u koček. Nemoci jako gingivostomatitida či záněty dásní dovedou kočičího mazlíčka ošklivě potrápit. Také se u koček, častěji než u lidí, vyskytuje kalcifikace zubní dřeně, kdy dochází ke ztrátě skloviny a přeměně vnitřku zubu ve hmotu podobnou kosti. Podle některých statistik se navíc zdá, že kočky mají poměrně vysoký výskyt rakoviny dutiny ústní. 

6. Kočky málokdy dávají najevo bolest zubů 

Kočky jsou mistryně v maskování bolesti a zdravotních problémů, což přináší komplikace nejednomu chovateli. Nejinak je tomu i u problémů se zuby. Veterináři upozorňují, že kočky trpící zánětem zubu nebo dásní v prvních fázích mají typický symptom: absenci symptomů. Teprve až když jsou obtíže jen těžko snesitelné, začne mít kočka problémy při jídle. To už ale bývá zánět velmi závažný a mohl se řešit mnohem dříve. Mělo by tedy zůstat na paměti každého zodpovědného chovatele, že je dobré čas od času tlamičku svého mazlíčka prohlédnout a všímat si i drobných náznaků neobvyklého chování, podivného zápachu z úst a podobně. 

7. Absence zubů dnes pro kočku není životní problém 

Na začátku jsme sice řekli, že ke kočce zuby patří, ale platí to jen do té míry, dokud na druhé misce vah neleží závažné zdravotní obtíže ohrožující život. Pokud má vaše kočka diagnostikované problémy, při kterých je lepší extrahovat zub, není to důvod k příliš velkým obavám. Díky modernímu krmení dovedou kočky konzumovat potravu i s některými chybějícími zuby – a za určité pomoci s jídelníčkem i zcela bez zubů. Kočka už není šelma závislá na lovu a díky lidské péči může i bez zubů prožít ještě mnoho šťastných let. Velmi často je totiž vytrhnutí zubů menším zlem, než rostoucí záněty či dokonce nádory, hrozící nakonec abscesy a smrtí. 


Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články