Načítání obsahu, prosím počkejte

Průjem u psa - nejčastější příčiny a léčba

10. 7. 2023 – 13:40
0
Průjem u psa - nejčastější příčiny a léčba zdroj: psy.pl

Průjem může vážně ohrozit zdraví a život psa. Jaké jsou nejčastější příčiny průjmu u pejsků? Co můžete svému pejskovi dát při průjmu?

Každý majitel psa se alespoň jednou v životě setkal s tím, co průjem u psa obnáší. Špinavé koberce, které nezbývá než vyhodit, několikeré vstávání uprostřed noci k nouzovému venčení a u dlouhosrstých psů často i několikeré mytí znečištěné srsti na zadku... To jsou jen některé z nepříjemností, které může průjem u psa způsobit. Je třeba si také uvědomit, že v takových chvílích netrpí jen jeho opatrovník. Také čtyřnožec se silným průjmem se cítí velmi nepříjemně. Poruchy trávení projevující se vylučováním vodnatých výkalů mohou být také vážným ohrožením zdraví a života, zejména v případě štěňat. Kde se průjem u psa bere a kdy může být nebezpečný? Co byste měli dělat, pokud má vaše štěně průjem, a jaká vyšetření by měla být provedena u psa s opakovanými zažívacími problémy?

 

Co je to průjem?

Průjem je stav, kdy pes vyměšuje stolici mnohem častěji než obvykle. Tato stolice má tekutou konzistenci, silný a nepříjemný zápach a jinou barvu než obvykle. Někdy je v trusu krev, hlen, červi nebo jejich vajíčka, hnis, nestrávená potrava nebo tuk. Pes trpící průjmem může pociťovat celkovou slabost, horečku, nadýmání a bolestivost břicha nebo dokonce nebezpečnou dehydrataci. Tento stav by se proto neměl podceňovat!

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Průjem u psa - nejčastější příčiny

Průjem je onemocnění, které může postihnout psy všech plemen a věkových kategorií. Hlavními příčinami průjmu u domácích mazlíčků jsou dietní chyby, jako je podávání zbytků jídla, příliš rychlá výměna krmiva, nesnášenlivost krmiva nebo používání prošlého krmiva. Psi mohou průjmem reagovat také na silný stres nebo vysoké teploty. Řídká stolice může být také příznakem nákazy, různých bakteriálních nebo virových onemocnění, zejména pokud je doprovázena horečkou a apatií. Závažné poruchy slinivky břišní, zánětlivá onemocnění střev nebo podávání některých léků a vakcín psovi mohou rovněž způsobit takové poruchy trávicího systému.

Průjem u psů může mít mnoho podob. Pokud se na něj dobře podíváme, můžeme určit, co je pravděpodobnou příčinou. Co mohou znamenat různé typy průjmu u psa? Zde je krátký přehled ke shlédnutí:

 

  • Vodnatý, tekoucí průjem ze psa - Může být příznakem náhlého silného stresu, vážného virového onemocnění nebo závažného zamoření, způsobuje rychlou dehydrataci, zejména u štěňat.
  • Normální měkká stolice - Může to svědčit o náhlých změnách ve stravě psa, na které si ještě nezvykl, nebo o přítomnosti parazitů, jako jsou giardie.
  • Měkká stolice obklopená hlenem - Často doprovází parvovirózu, onemocnění slinivky břišní nebo potravinové alergie.
  • Měkká nebo vodnatá stolice s viditelnými vajíčky nebo červy - Jasná známka silného zamoření.
  • Šedá, mastná stolice - Může to znamenat příliš mnoho tuku ve stravě nebo zánět slinivky břišní.
  • Černá stolice - Obvykle je příznakem přítomnosti krve v trávicím traktu, jeho příčinou může být poranění střeva cizím tělesem (například kostí nebo kouskem míče), ale také závažné onemocnění (například rakovina).
  • Stolice s viditelnými sraženinami nebo čerstvou krví - Označuje život ohrožující krvácení v trávicím traktu psa; zdrojem krve může být tlusté střevo, konečník nebo perianální žlázy.



Jak dlouho trvá u psa průjem?

Průjem způsobený pozřením odpadu nalezeného na procházce nebo podáním neobvyklého pamlsku obvykle spontánně odezní po 1-2 dnech. Naproti tomu průjem u psa způsobený vážnější otravou, onemocněním vnitřních orgánů a trávicího traktu, špatnou stravou nebo infekčními chorobami může trvat mnoho týdnů. Jeho ustání je obvykle možné až po vyléčení základní příčiny poruchy trávení.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Může být chronický průjem u psa nebezpečný?

Tělo dospělého zdravého psa se s krátkodobým průjmem snadno vyrovná. Proto by se opatrovníci silných čtyřnožců bez zdravotních problémů neměli obávat jednodenních zažívacích potíží. Samozřejmě za předpokladu, že průjem jejich psa není doprovázen žádnými dalšími příznaky.

Dlouhotrvající průjem však může představovat zdravotní riziko i pro zvířata v dobré kondici a v extrémních situacích může vést i k úhynu zvířete. Narušené vstřebávání živin z potravy může vést k nedostatku výživy a ztrátě hmotnosti. Neléčené příčiny průjmu u psa mohou rychle přerůst v závažnější a dlouhodobé problémy, které se týkají více vnitřních orgánů. Poruchy trávení mohou také svědčit o zhoršujícím se chronickém onemocnění diagnostikovaném u psa, které vyžaduje okamžitou pozornost. Pokud tedy průjem přetrvává déle než 48 hodin nebo se zdravotní stav psa výrazně zhorší, měli byste se psem navštívit veterináře.

U štěňat je situace jiná. Zvýšené vylučování tekutin provázející chronický nebo akutní průjem může vést k dehydrataci, na kterou jsou mladí psi obzvláště citliví. I několikadenní průjem u štěněte vážně ohrozí normální vývoj, zdraví a dokonce i život.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Průjem u štěněte

Mladá štěňata jsou velmi citlivá na jakékoli zdravotní problémy. Ledviny a játra, které ještě nejsou plně vyvinuté, ještě nedokážou tak účinně odstraňovat toxiny z těla a nevyvinutý imunitní systém se ne vždy dokáže bránit i drobným infekcím, které pro dospělé psy nepředstavují sebemenší hrozbu. Proto by měl jakýkoli znepokojující příznak u štěněte okamžitě vzbudit ostražitost opatrovníka. Máme na mysli příznaky, jako jsou:

  • Problémy s vyprazdňováním
  • Horečka
  • Rýma
  • Vyšší teplota

Akutní nebo chronický průjem u štěněte není jen příznakem různých nebezpečných onemocnění a chorob. Je také potenciální příčinou mnoha pozdějších zdravotních problémů. Výsledná dehydratace a podvýživa mohou vážně ovlivnit zdraví štěněte, poškodit vnitřní orgány a vést k závažným vývojovým vadám. Pomoc vašemu štěněti bude vyžadovat především diagnostiku příčiny průjmu a potlačení jeho škodlivých účinků na organismus psa.

 

Příčiny průjmu u štěňat

Příčin průjmu u štěněte může být opravdu mnoho. Některé závisí na stravě, kterou pes dostává, jiné mohou souviset se závažnými, potenciálně smrtelnými onemocněními. Mezi nejčastější příčiny průjmu u psích mláďat patří:

  • Krmení štěněte nevyváženou stravou
  • Příliš rychlá změna krmiva
  • Krmení psa zbytky ze stolu
  • Otravy po konzumaci nevhodných potravin nebo toxických látek
  • Závažné zamoření
  • Přítomnost cizího tělesa v trávicím traktu
  • Virová a bakteriální onemocnění, jako je parvoviróza a psinka
  • Reakce po podání léků, vakcín, odčervovacích přípravků

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Co dělat, když má štěně průjem?

Pokud u štěněte zpozorujeme průjem, měli bychom se v první řadě zamyslet nad tím, co náš miláček jí - zda mu dáváme pamlsky navíc, zbytky z talíře, nebo zda má tendenci jíst odpadky nalezené na procházce. V takovém případě můžeme na několik dní zavést přísnou dietu a pozorovat, zda se štěněti začnou tvořit hovínka. Můžeme se také poradit s odborníkem na výživu psů, který nám pomůže vybrat lépe stravitelné krmivo nebo navrhne vyvážené recepty pro domácí stravu.

Vodnatý, silný průjem, zejména s příměsí krve nebo v kombinaci s horečkou a zvracením, je signálem, že se s malým štěňátkem děje něco velmi vážného. Štěně s těžkým průjmem bychom měli okamžitě odvézt k veterináři a požádat ho o důkladné vyšetření našeho mazlíčka. K diagnostice příčiny průjmu vašeho štěněte mohou být nezbytné odborné testy na infekční onemocnění, vyšetření krve a trusu. V případě závažné dehydratace může veterinář doporučit podávání kapaček a léků proti průjmu vašemu psovi. Je důležité si uvědomit, že nikdy nepodávejte štěněti žádné léky proti průjmu bez konzultace s odborníkem. Mnohé látky, které jsou pro člověka bezpečné, mohou u psa způsobit vážnou, potenciálně smrtelnou otravu.

 

Domácí léky na průjem u psů

Pokud u svého psa zaznamenáte průjem, nejprve zvažte, co ho mohlo způsobit. V případě průjmu způsobeného lehkou otravou jídlem nebo zažívacími potížemi je dobré nechat psa 24 hodin hladovět. Takto krátká doba hladovění v případě průjmu nepoškodí organismus zvířete, ale umožní podrážděnému žaludku odpočinout si. Zároveň zajistěte, aby měl váš pes stálý přístup k čerstvé vodě.

První jídlo po této přestávce by mělo být co nejsnáze stravitelné. V případě psů, kteří jsou denně krmeni hotovým krmivem, lze použít lehce stravitelné krmivo pro citlivou stravu. Chovatelé psů na BARF dietě by se naopak měli zdržet podávání kostí a doplňků svému psovi po dobu 2-3 dnů. Rovněž bude nutné omezit podávání těžko stravitelných pamlsků a žvýkaček psovi.

Pokud je průjem způsoben náhlou změnou stravy, vraťte se co nejdříve k předchozí stravě po dobu nejméně dvou týdnů. Následná změna stravy podávané psovi musí být prováděna mnohem pomaleji.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Co dávat psovi při průjmu?

V případě otravy lze psovi podat léčivé uhlí (1 tableta na 5 kg tělesné hmotnosti psa) nebo kaolinový jíl (smecta) smíchaný s vodou. Tyto látky naváží toxiny v trávicím traktu zvířete a umožní jejich bezpečné vyloučení. Psy s průjmem lze také léčit no-spa, aby se zmírnila bolest pociťovaná v oblasti břicha. Dávkování vám doporučí lékař. Kaše z vařeného lněného semínka bude mít ochranný účinek na žaludek.

Při opakovaných průjmech a u psů s citlivým žaludkem může pomoci probiotická terapie. Je důležité, aby se jednalo o veterinární přípravek! Střevní flóra domácích mazlíčků se výrazně liší od lidské, takže podávání lidských probiotik jim vůbec nepomůže.

 

Co nedávat psovi s průjmem?

Některé domácí prostředky proti průjmu, které dobře fungují u lidí, mohou u vašeho domácího mazlíčka problém zhoršit a dokonce mu mohou ještě více ublížit. Při průjmu u psa se nedoporučují následující:

  • Stoperan - u některých příčin průjmu může způsobit závažné komplikace
  • Mléko a mléčné výrobky - obsahují laktózu, která je často příčinou průjmu u psů, problém jen zhorší
  • Lidská probiotika - mohou u psů způsobit rozmnožení abnormální střevní flóry
  • Čokoláda - u lidí má zácpové účinky, ale pro psy je vysoce toxická
  • Čaj - nálevy z různých listů mohou obsahovat látky škodlivé pro domácí mazlíčky
Zdroje:  psy.pl

Nejnovější články