Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč si pes otírá obličej?

29. 10. 2022 – 16:39
0
Proč si pes otírá obličej? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Psy můžeme často spatřit, kterak si otírají obličej, a to nejen packami, ale i o stěny, nábytek, podlahu a podobně. Většinou v takovou chvíli zpozorníme, neboť můžeme mít podezření na nějaké svědění spojené se zdravím, hmyzem a podobně. Ne každá příčina drbání se v obličeji je škodlivá, v některých vzácných případech ale může jít i o projev něčeho závažnějšího.

Důležitým varovným signálem může být opakování a intenzita. Pokud má náš psí mazlíček tendenci si obličej otírat často a pravidelně, nejspíše se mu opravdu vrací nějaké dráždění či pnutí. Pokud jde ale jen o příležitostné chování, velmi pravděpodobně o nic nejde. Možných důvodů, proč se pes drbe v obličeji, je tedy mnoho.

Alergie

Alergie jsou velmi častou příčinou všech možných druhů svědění u psů. Právě kůže na obličeji pak patří mezi ty nejčastěji napadené vyrážkami a drážděním, na což pes může reagovat velmi úpornou snahou podrbat se o cokoliv. Tato příčina tření si tváře tak patří mezi ty snadno rozpoznatelné, neboť se pravděpodobně bude opakovat. Někdy dokonce s takovou intenzitou, že hrozí podření kůže a druhotné infekce. Rozhodně jde o případ, kdy je na místě vyhledat konzultaci zvěrolékaře.

Parazité

Tato příčina se velmi podobá té předchozí. Různí parazité, ať už jde o blechy, roztoče, klíšťata či svrab, se rádi zavrtávají zvířeti do kůže. Ne všichni ale způsobují svědění – máme-li co dělat s parazity, nejspíše budou u drbání se na vině blechy či svrab. Je sice pravda, že si tito škůdci nevyhledávají cíleně obličej psa, různé záhyby tváří a hlavně uší jim ale mohou poskytovat vítané útočiště.

Podráždění od obojku

Někteří chovatelé podceňují, jak mohou psi zareagovat na nový či příliš těsný obojek. Stačí si ale vzpomenout, co u lidí dovedou nové boty. Může tak nastat situace, kdy člověk prohlíží tvář psa, který se evidentně snaží podrbat si nějaké dráždění, zprvu ale přehlédne zarudnutí pod obojkem. Nově pořízený je lepší důkladně umývat, také by mělo být pravidlem kontrolovat jeho těsnost, obzvlášť pokud pes obojek nikdy nesundává. Obecně se radí, že by mělo být možné pod správně nasazené obojek strčit dva prsty.

Ušpinění obličeje

Zní to možná banálně psát o takové zjevné příčině, psí mazlíčci ale někdy dovedou překvapit. Vidíme naše zvíře, jak si zoufale drbe hlavu o zem a stěny a vypadá u toho skoro hystericky. Spěcháme tedy na pomoc – a namísto zranění či hmyzího bodnutí najdeme kus bahna nebo krmení nalepeného na špatně přístupném místě na okraji zorného pole. Někdy je proto lepší mazlíčkovi otřít tvář hned, když si všimneme nějakých nečistot, než později řešit zbytečnou paniku.

Bolest

Tento bod zahrnuje poměrně širokou škálu příčin. Pes může snahou o tření a drbání si hlavy reagovat na celou řadu zdrojů bolesti – od bodnutí hmyzem, přes zkažený zub a poraněná ústa až po zánětlivé bolesti uvnitř čumáku či uší. Snaha ulevit si od bolesti drbáním většinou v takových případech nasměruje naši pozornost k upřesňujícím symptomům. Můžeme si tak všimnout, že pes má problémy s jídlem, že mu nějaké části hlavy otékají či jsou horké, zarudlé a s výtokem. U bolestivého drbání se je opět typické časté opakování a neklid.

Nádor na mozku

Jde o příklad závažného zdravotního stavu, u kterého nutkání k drbání se ve tváři může patřit k raným symptomům. Pokud se u psa rozvíjí mozkový nádor, může vzniklý tlak uvnitř lebky vytvářet nejen bolest, ale také obecně nepříjemné pocity. Zvíře cítí, že je něco špatně, neví ale co a snaží se to „setřít“ z tváře. Pokud se snaha o drbání objevuje opakovaně bez další zjevné příčiny, a navíc se začnou objevovat poruchy vědomí, změny chování či nějaké formy záchvatů, pak je dobré se zvěrolékařem konzultovat i tuto zlověstnou možnost.

Podráždění očí

Jde o pocit, který dobře známe i od sebe sama. Oči vystavené cizím předmětům, prachu, kouři a podobně, dovedou pěkně potrápit. Problém je v tom, že člověk vědomě ví, že si nesmí oči zranit a že zdroj podráždění se buď sám vyplaví, nebo je ho potřeba vypláchnout. U psa ale může svědění vést k nechtěnému poškrábání v citlivých částech obličeje. Samozřejmě je i zde na místě obezřetnost, podrážděné oči nemusí být vždy banalita, a v některých případech se bez pomoci veterináře neobejdou. Kupříkladu třísku či kamínek v oku je lepší řešit akutně jako jednoduchý veterinární zákrok, než jej nechat přerůst v zánět.

Nízké hladiny vápníku

Nedostatek vápníku v krevním řečišti má různé projevy, patří mezi ně i svědivé vyrážky, které se mohou objevit i v obličeji. Příčiny tzv. hypokalcemie jsou přitom různé, velmi často jde o doprovodný jev dalších zdravotních problémů spojených například s nedostatečnou výživou či se špatným fungováním hormonálních žláz. Že jde o tento případ může napovědět i to, že svědění doprovází například cukání svalů, třas, neklid, záchvaty, agresivita či přehnané pití a močení.

Něco „hezky“ voní

Touto příčinou se dostáváme k nevinnějším a abstraktnějším důvodům drbání se v obličeji. Psí čich je mimořádně citlivý, různé studie opakovaně prokázaly, že jde ve zvířecí říši o malý zázrak. Jeho schopnosti jdou tak daleko, že pes na úrovni mozku prožívá čichová vjemy pro nás nepředstavitelně komplexním způsobem. Když pak takto skvěle vyzbrojený mazlíček ucítí něco mimořádně příjemného nebo dobrého, může zareagovat trochu komickým způsobem – snahou rozetřít si molekuly vůně po celém obličeji a vnímat ji tak o to intenzivněji. Ovšem pozor, to že něco voní, psovi vůbec neznamená, že to odpovídá našim standardům chápání „vůně“. Podobně intenzivně totiž může mazlíček vnímat třeba zápach zdechliny či cizích exkrementů. Pokud tedy vidíme, že náš pes si někde v zahradě intenzivně tře hlavu na jednom místě, je lepší situaci zkontrolovat.

Označování si teritoria

Psi využívají jako součást komunikace i vlastní pachové stopy. Nejde přitom jen o intenzivní zdroje, jako je známé očůrávání patníků či značkování teritoria výkaly. Zvíře je schopné zanechat své neviditelné feromony na površích i otíráním obličeje, který je vybaven pachovými žlázami. Toto chování možná známe typičtěji u koček, stejně tak i pes ale může své „razítko vlastnictví“ dávat třením hlavou na různé části obydlí.

Je to prostě jen příjemné

Psi jsou v tomto bodě velmi podobní lidem a mnoha dalším savcům – když je nám příjemný dotyk něčeho, začneme se s tím mazlit. Zachumlali jste se někdy do měkké deky, užívali si župan po koupeli, sledovali své děti při mazlení s plyšáky? Psi to mají úplně stejně. Pokud chovatel vyloučí možné zdravotní příčiny otírání si obličeje, a navíc si ještě všimne, že jeho mazlíček se chodí třít na stále stejné místo, pak je velmi pravděpodobné, že si jen užívá pro něj příjemný povrch.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články