Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč váš pes lidem očichává rozkrok?

22. 9. 2022 – 8:49
0
Proč váš pes lidem očichává rozkrok? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Cítíte se v rozpacích, když váš pes každého, s kým se na procházce zastavíte nebo kdo přijde k vám domů, začne hned očichávat v rozkroku?

I když vám toto chování může přinášet jako páníčkovi krušné chvilky, je to jen přirozené psí chování. Svět poznávají nejen zrakem, ale zejména čichem. Ve chvíli, kdy začnou někoho očichávat, snaží se o něm získat co nejvíc informací. Jedno, jestli jde o jiného psa nebo člověka.

Psí pachové žlázy jsou uloženy u konečníku a v rozkroku. Psům slouží jako vizitka, „podepisují“ si jimi zároveň i výkaly. Pokud se seznamují s někým novým, automaticky tak zamíří čenichem právě do těchto míst. A tak trochu logicky očekávají, že ostatní tvorové to mají stejně. Jen lidé nechodí po čtyřech, díky čemuž mají psi o něco přístupnější „terén“. Byť to jejich páníčky zpravidla přivádí poněkud do rozpaků.

Nesnažte se psovi v této činnosti bránit nijak silou, spíše se pokuste přesměrovat jeho pozornost. Když se k vám chystá návštěva, u níž víte, že by jí bylo toto blízké seznámení proti srsti, připravte si dostatek pamlsků. Psa při příchodu vyzvěte k posazení, návštěvu taktéž pohodlně usaďte a dejte jí pár pamlsků, které může psovi nabídnout. Sami si jich pár dejte do kapsy – přece jen bude lepší, když váš pes bude lovit ve vašem rozkroku, než v rozkroku návštěvy…

Zdroje:  Vlastní , iheartdogs.com

Nejnovější články