Načítání obsahu, prosím počkejte

Problémy s kočičími drápky: Zapomeňte na babské rady, mohou skončit až amputací

15. 5. 2022 – 9:29
0
Problémy s kočičími drápky: Zapomeňte na babské rady, mohou skončit až amputací Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Drápky jsou u koček nejen důležitou zbraní a nástrojem, ale skoro až jedním ze symbolů těchto mazlíčků. Je to ale živá součást těla, a proto i oblast drápků a jejich lůžek může postihnout nejedna nepříjemná zdravotní komplikace.

Pod problémy s drápky lze zahrnout velmi široké spektrum zdravotních obtíží. V podstatě jde o cokoliv, co má negativní vliv jak na samotné drápy, tak na jejich lůžka v prstech. Obvykle jde vedle zranění o různé typy infekcí, k nejčastějším patří tzv. paronychie – záněty tkáně v okolí drápu. Objevit se ale mohou i onychomykózy, což jsou plísňové infekce tamtéž.

Vedle toho mívají kočky problémy například s vysokou lámavosti drápů (onychorexe), případně se mezi problémy často objevuje odlučování nehtu (resp. drápu) od lůžka a jeho postupné odlupování (onychomadesis). Naštěstí má většina těchto obtíží výbornou zvěrolékařskou prognózu a dají se léčit poměrně rychle.

Kočky umí dobře maskovat svůj zdravotní stav. Některé symptomy ale prozradí, že je potřeba se zaměřit na zdraví jejích drápků. Mezi typické projevy těchto obtíží patří časté olizování tlapek, neobratnost a problémy s pohybem, bolestivé projevy při našlapování, otoky a zarudnutí na prstech, zřetelné deformace drápů či jejich netypická barva.

Jeden prst, nebo celá tlapka?

Výše zmiňované problémy mohou mít více možných příčin. Infekce bývají nejčastěji bakteriální či plísňové. Vedle nich ale mohou problémy se záněty lůžek drápů způsobit některá zranění, oslabení imunitního systému či dokonce některé typy rakoviny a růstu nádorů. Vedle toho může mít vliv například nadměrná tvorba růstových hormonů či některé vrozené poruchy nebo deformace. V neposlední řadě je pak potřeba zmínit, že problémy se záněty drápů může spustit člověk špatným stříháním.

Pokud máme podezření, že kočka trpí problémy s drápky, je dobré zjistit, zda se jedná o jeden prst či rozšířenější problém. Pokud je totiž bolestivá reakce patrná u více prstů či celé packy, může to značit nějaký skutečně vážný problém. Ve většině případů ale bývají naštěstí obtíže sice nepříjemné a bolestivé, nikoliv však nebezpečné či život ohrožujícím.

Léčba velmi závisí na konkrétní příčině a rozšíření. Klíčové je samozřejmě v prvním kroku pokud možno eliminovat původní zdroj potíží. Ve většině případů je důležité nasazení správné dezinfekce, někdy je potřeba chirurgicky odstranit některé části poškozeného drápu. Každopádně platí, že je vždy lepší navštívit veterináře a nepokoušet se o léčbu čistě domácími prostředky. To platí dvojnásob, pokud se už jedná o důsledek infekce, objevují se otoky a podobně.

Řekli jsme sice, že většina problémů s drápy sice není nebezpečná, špatně léčená infekce ale pochopitelně může přerůst v závažný stav. Původně banální „nehtový“ problém tak může špatnou péčí vyústit až k extrémním situacím, jako je ztráta prstu či končetiny.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články